Skovdrift er en god forretning: Træpriserne vokser ind i himlen

Overskuddet i de private skove er det højeste i over ti år. Det viser nye tal fra Dansk Skovforening. Det skyldes især stigende træpriser og voksende efterspørgsel på træ til den grønne omstilling.

De danske skove er i økonomisk topform. Ifølge nye tal fra Dansk Skovforening har de private skovejere ikke haft større overskud i mere end ti år.

I gennemsnit havde skovejerne et overskud på godt 2.400 kroner pr. hektar i 2023 – en stigning på 20 procent i forhold til året før, som ellers også satte rekord.

Det fremgår af Dansk Skovforenings årlige statistik over de private skoves økonomi, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Stigende træpriser

Statistikken viser også, at hugsten er faldet en smule – altså at skovbruget har fældet lidt færre træer end året før. Forklaringen på den spirende skovøkonomi skal i stedet findes i stigende træpriser, som har været på vej op siden 2018. Siden da er den gennemsnitlige pris pr. kubikmeter træ steget mere end 40 procent.

- Men faktisk ser vi forbedrede økonomiske parametre over hele linjen, siger politisk konsulent i Dansk Skovforening, Frederik-Falk Sørensen, der står bag statistikken.

Ud over træproduktion henter skovejere nemlig også indtægter fra jagt, boligudlejning, juletræer og pyntegrønt.

Efterspørgsel på skoven

Direktør i Dansk Skovforening, Anders Frandsen, glæder sig over, at foreningens medlemmer har en stadigt stærkere forretning. Og han ser en lys fremtid for branchen i Danmark.

- Den positive udvikling viser, at der er høj efterspørgsel på træ til den grønne omstilling. Og når vi skal omstille til et bioøkonomisk samfund, vil der kun blive større rift om de biogene ressourcer, skovene leverer, siger han.

Udover traditionel skovbrug er der gang i forskning og udvikling af nye produkter, hvor træ kan bruges som råvare i et bioøkonomisk samfund i form af f.eks. tøj, bioplast og asfalt.

Vil bevare det attraktive

Derfor er der både behov for at plante mere skov og optimere udnyttelsen af træressourcerne, mener Dansk Skovforening, som har leveret input til den grønne trepart, der skal øge det danske skovareal fra 15 til 20 procent af Danmarks samlede areal.

Derfor er det også vigtigt at fastholde gode rammevilkår for skovbrug.

- Det er generelt sådan, at hvis noget er en god forretning, kommer der som regel mere af det. Derfor skal det også være attraktivt at være skovejer, hvis vi skal have flere lodsejere til at gå i den retning, siger Anders Frandsen.

Læs også