DanBred går efter øget robusthed

Øget robusthed giver bedre bundlinje, påpeger man i DanBred, som oplyser, at totredjedele af den økonomiske avlsfremgang i de kommende år vil komme fra øget robusthed.

- Fra nu af og de kommende år vil to-tredjedele af den økonomiske avlsfremgang komme fra robusthed. Det betyder højere overlevelse for både søer og pattegrise samt en øget styrke hos grisene, lyder det fra DanBred i en pressemeddelelse.

Ifølge DanBreds egen prognose kommer robusthed til at fylde mest i den økonomiske avlsfremgang de kommende år:

- Hvis vi kigger ud i fremtiden, forventer vi mere avlsfremgang for pattegrise- og so-overlevelse, som faktisk er de største bidragsydere i avlsmålet for DanBred Landrace og DanBred Yorkshire, siger Lizette Vestergaard Horndrup, projektchef i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, Avl & Genetik.

DanBreds arbejde for at øge robustheden betyder med andre ord avl for en højere overlevelse hos søer, pattegrise og slagtegrise, hvilket ifølge genetikfirmaet er med til at øge producenternes bundlinje.

Fravælger antal patter

- Der er både en stor økonomisk værdi i at få mere robuste grise samt en velfærds- og sundhedsmæssig gevinst for grisene, lyder det videre fra DanBred, der som sit næste mål har at få indarbejdet kuldtilvækst i sit avlsmål. Kuldtilvækst vil sige kuldets tilvækst fra kuldudjævning til fravænning.

Når man ikke har valgt at lave et avlsmål for antal patter men i stedet kuldtilvækst, så skyldes det ifølge Line Busk Jensen, projektleder i Avl & Genetik, at der ikke er fundet signifikante genetiske korrelationer mellem antal patter og kuldvægt.

Hun mener derfor ikke, at antallet af patter er et direkte mål for, hvor mange grise soen kan passe, og hvor stor mælkeydelse en so reelt har. Derfor betegner hun det som en dårlig indikator for, hvad der reelt ønskes af soen.

- I det omfang antallet af patter er vigtigt, vil det også blive påvirket af selektion for kuldtilvækst, påpeger hun.

Læs også