Fra januar 2022 til april 2022 har DanBred-opformeringsbesætningen Kongstedgård formået at hæve soholdbarheden fra 85 procent til 95 procent, blandt andet på grund af nye management-tiltag.
Soholdbarhed er allerede en del af DanBreds avlsmål – og har været det i mere end 10 år.
I en meddelelse fortæller DanBred, at DanBreds R&D-afdeling hele tiden arbejder på, hvordan de kan forbedre måden, som de avler for soholdbarhed på. Ifølge avlsselskabet viser et igangværende ph.d.-projekt lovende resultater, der skal bidrage til øget soholdbarhed i fremtiden.
Men udover dét kan den rette håndtering, såsom optimale opvækstbetingelser, korrekt fodring, god mavesundhed, vægt, huld, osv., også have stor indflydelse på holdbarheden for søer. Med support fra DanBred har Jes Meldgaard Philipsen og Kongstedgård igangsat flere initiativer for at hæve soholdbarheden – og det har virket efter planen.
- Vi arbejder med levende dyr, så det er meget svært at sige, præcis hvad der har gjort den store forskel – og om fremgangen fortsætter – men fra januar 2022 til april 2022 har vi øget soholdbarheden fra 85 procent til 95 procent, fortæller Jes Meldgaard Philipsen.
Projekt SoLiv
Nu er de på bedriften i gang med at forsøge at finde ud af, hvilke tiltag der har bidraget til denne positive udvikling, så de kan fortsætte den fremadrettet.
Blandt andet har opformeringsbesætningen siden januar 2021 været en del af Seges Innovations projekt SoLiv 2.0, der har til formål at øge soholdbarheden i danske besætninger. Det betyder, at Jes Meldgaard Philipsen hver måned får et udtræk af sine data, der giver et overblik over, hvorfor nogle søer dør. Dette skal bidrage til, at han får en bedre fornemmelse for, hvor han skal sætte ind.
- Det er vel det, vi alle er interesserede i, ikke? Jeg ser selvfølgelig helst, at mine søer lever så lange, gode og produktive liv som muligt, siger soholderen.
Medarbejderne på Kongstedgård sørger for, at dyrene kommer op for at æde og drikke minimum to-tre gange dagligt. Det er meget vigtigt for søernes sundhed, at de får nok at drikke. Det, at søerne kommer op flere gange dagligt, sikrer også, at medarbejderne får set ordentligt på dem og tidligt kan opdage, hvis noget er galt.
- Jo mere man er til stede i stalden, jo større er sandsynligheden for, at man fanger tegn på sygdom tidligt, og dermed er der meget større sandsynlighed for, at soen overlever, mener Jes Meldgaard Philipsen.
Motiverede medarbejdere
Jes Meldgaard Philipsen har tre fuldtidsansatte i opformeringsbesætningen, der også er motiverede for at fortsætte den gode fremgang fra de seneste måneder.
Ifølge DanBred er dedikerede og motiverede medarbejdere yderst vigtigt, når vi taler om management.
Endelig forklarer Jes Meldgaard Philipsen også, at de lægger stor vægt på, at råvarerne er i orden. De producerer selv så meget korn, som de kan, og så køber de omkring 30-40 procent lokalt.
- Vi foretrækker at købe lokalt, da vi bedre kan være sikre på, hvad det er vi får, og at det er i orden, slutter Jes Meldgaard Philipsen.