Fyn opdeles i fire lokale treparter, og inden årets udgang skal lokale omlægningsplaner for marginaljorde, skovrejsning, vådområder og drikkevandsområder være på plads.
Ikke mindst har Landbrug & Fødevarer i forhandlingerne om det grønne Danmark, hvor 390.000 hektar eller 15 procent af landbrugsarealet skal udtages som klima-lavbundsområder eller omlægges til skov, arbejdet hårdt på, at motoren skal være omkostningseffektive løsninger baseret på lokalt kendskab.
Derfor bliver der oprettet 23 lokale treparter på landsplan, heraf fire på Fyn. De får deltagelse af repræsentanter fra kommunerne, lokale landbrugsorganisationer, Danmarks Naturfredningsforening og andre lokale interessenter, som kan inviteres ind til forhandlingsbordet.
Dette arbejde med implementeringen af de mange tiltag i Den Grønne Trepart skal gå hurtigt. De lokale treparter startes op allerede her 1. februar 2025, og inden årets udgang skal der ligge omlægningsplaner for marginaljorde og skovrejsningsområder, vådområder, arealer til beskyttelse af drikkevand og så videre.
- Hvad er det så, vi her skal i gang med? Sådan vil der sikkert lyde ved det første møde, forudser miljøpolitisk rådgiver hos Velas, Maria Pilgaard.
Fire fynske treparter
Ved kurset »Guldkorn til marken« tog hun over efter Tavs Nyord for at fortælle nærmere om den lokale proces i Den Grønne Trepart, der kommer til at sætte sig aftryk i landbrugsbedrifterne.
- Treparten vil svække økonomien og dansk landbrugs konkurrenceevne
- Netop her på Fyn er man dog et lille skridt foran, da I med Odense Fjord-samarbejdet og andre sammenhænge i forvejen har siddet sammen med interesseorganisationerne med en miljødagsorden.
De fire fynske lokale treparter dækker henholdsvis det vestlige Fyn, den midterste del af Fyn, Østfyn samt Sydfyn. Betegnelserne er således Lillebælt Fyn, Odense Fjord, Storebælt samt Det Sydfynske Øhav.
Få et overblik
Fra Velas-konsulenten lød en opfordring til, at man som landmand gør sig overvejelser i forhold til den grønne omlægning, der for alvor starter her lige om lidt.
- Få et overblik over dit klimaregnskab og arealerne. Hvad er den gode jord, lavbundsjorde, eller egnet til vådområde eller skov. Hav ønskelisten klar med prioriterede arealer, udvidelse af bedriften, måske salg af jord og i det hele taget få afdækket nye muligheder.
- Derfor skal I finde ud af, hvem der kan hjælpe bedst, deltag i lokale møder, og giv dig tid til at snakke med ægtefællen, naboen eller kolleger om dine overvejelser, lød rådet fra Maria Pilgaard.