Store forandringer hos Skovdyrkerne Øerne

Det er knap 10 år siden, Skovdyrkerne Øerne blev dannet, og der har været store forandringer. Ved årsskiftet blev der udnævnt to nye skovridere for Sjælland og Fyn, som mere eller mindre bliver selvstændige afdelinger.

Skovdyrkerne Øerne rådgiver om alt fra skovrejsning, drift og vildtforvaltning til naturpleje, afsætning mv. Arkivfoto

Tilbage i 2016 – altså for snart 10 år siden – opstod Skovdyrkerne Øerne efter en fusion mellem Skovdyrkerne Fyn og Skovdyrkerne Øst, der begge tidligere også var blevet en realitet efter en fusion.

I 2002 fusionerede Skovdyrkerne deres to foreninger på Fyn, og tre år senere fusionerede Skovdyrkerne Nordvestsjælland og Skovdyrkerne Sydøstdanmark og dannede på den måde Skovdyrkerne Øst.

Siden starten i 2016 har Skovdyrkerne Øerne gennemgået store forandringer, ikke mindst på medarbejdersiden. Der har været ikke mindre end fire skovridere/direktører siden opstarten og adskillige medarbejdere er gået på pension, stoppet af andre årsager og mange nye er kommet til.

Igennem se sidste par år er organisationen stabiliseret og pt. er der 23 skovbrugsfaglige medarbejdere, to skovfogedelever og fire skov- og naturteknikere (skovarbejdere) og én skov- og naturteknikerelev.

For foreningen såvel som for foreningens medlemmer er stabilitet og kontinuitet et nøgleord. Det at dyrke skov er langsigtet og det kræver langsigtede relationer.

Regioner med stort potentiale

For at sikre den lokale forankring, fagligheden og den fremadrettede udvikling af Skovdyrkerne Øerne vil Sjælland og Fyn blive to mere eller mindre selvstændige afdelinger.

Den primære årsag er et øget fokus på udviklingen af hver region, så de ledelsesmæssige ressourcer bruges lokalt.

- Begge regioner rummer stort potentiale for flere medlemmer og et større medlemsareal, så vi derigennem kan styrke organisationen og derved gøre vores medlemstilbud endnu mere attraktivt, lyder det fra Jørgen Pedersen og Rasmus Larsen.

De to blev pr. 1. januar 2025 udnævnt til skovrider, og de skal varetage den daglige ledelse af skovdyrkernes afdeling på henholdsvis Fyn og Sjælland.

Stigende krav fra flere sider

- Hos Skovdyrkerne oplever vi stigende krav om dokumentation fra myndigheder, øget fokus fra befolkningen i forhold til vores måde at producere træ på, krav om plads til biodiversitet og i det hele taget et fokus, hvor vi skal tilgodese alle de gode ting, som skoven kan bidrage med, fortæller de to nye skovridere.

- Samtidig, tilføjer de, stiller vores medlemmer store krav til kommunikation, faglighed, gennemskuelighed og ikke mindst en stor fokus på økonomi. Alt dette stiller større og større krav til os som forening.

De to nye skovridere gør også opmærksom på, at Skovdyrkerne Øerne har meget at tilbyde.

- Vi rådgiver om alt fra skovrejsning, drift og vildtforvaltning til naturpleje, afsætning mv. Vi kan certificere skovene i henhold til både FSC og PEFC. Desuden tilbyder vi via vores samarbejdspartnere mange former for entrepriser og ydelser i skoven og det åbne land.

- Som uvildige rådgivere i en medlemsejet virksomhed er det medlemmernes ønsker til udviklingen af deres skov, der er vores fokus. Vi er erfarne eksperter i at balancere skovens kortsigtede gevinstmuligheder med de langsigtede mål, påpeger parret.

To nye skovridere

Som en konsekvens af en ny organisation i De Danske Skovdyrkerforeninger er Jørgen Pedersen og Rasmus Larsen blevet udnævnt til skovrider, og de skal varetage den daglige ledelse af skovdyrkernes afdeling på henholdsvis Fyn og Sjælland.

Den nye skovrider på Sjælland

Rasmus Larsen er uddannet skov-og landskabsingeniør fra hold 1999 fra Skovskolen og har inden sin ansættelse i Skovdyrkerne arbejdet hos blandt andet Dansk Skovkontor og Hedeselskabet.

Rasmus Larsen har været ansat i Skovdyrkerne siden august 2005 og har igennem årene beskæftiget sig med alle aspekter af skovdrift og opgaver i det åbne land såsom skovrejsning og læplantning. Siden 2018 har han været afdelingschef på Sjælland.

Den nye skovrider på Fyn

Jørgen Pedersen er uddannet skov-og landskabsingeniør fra hold 1992 fra Skovskolen, og han fik i 1994 sin første ansættelse som skovfoged hos Skovdyrkerne, i den daværende Skovdyrkerforeningen Fyn Nord.

Jørgen Pedersen søgte i 2001 andre udfordringer, men vendte tilbage som skovfoged i 2003 i den ny fusionerede Skovdyrkerne Fyn og har været ansat siden. Han har gennem årene beskæftiget sig med alle aspekter af skovdrift og har været afdelingschef på Fyn siden 2018.

Skovdyrkerne Øerne

  • Skovdyrkerne Øerne er en medlemsejet virksomhed, der tilbyder uvildig rådgivning til skovejere og som altid har haft en stærk lokal forankring.

  • Skovdyrkerne Øerne dækker Fyn, Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm og har mere end 100 års erfaring og de knap 1.000 medlemmer omfatter alt fra de mindste skovbrug til landets største godser.

Fokus de kommende år

Skovdyrkerne Øerne vil i de kommende år have fokus på forskellige ting, der her er anført i tilfældig rækkefølge.

  • Stabilitet i organisationen

  • Høj faglighed i rådgivningen og god kommunikation

  • Stærk entrepriseafdeling med konkurrencedygtige priser

  • Afsætning af skovens produkter til højest mulig pris

  • Fokus på medlemstilfredshed og et øget tilbud til medlemmerne

  • Vækst i antal medlemmer og antal hektarer

  • Drive en sund forening med en fornuftig bundlinje

Læs også