Ny forskning: Vaskemidler kan være en skjult kilde til glyfosat i vandmiljøet

Et nyt studie viser, at stof fra rengøringsmidler kan nedbrydes til glyfosat i rensningsanlæg – og havne i floder og vandløb.

Et stof, som findes i mange rengøringsmidler og industrielle processer, kan være en væsentlig kilde til glyfosat i europæiske vandløb. Det fastslår et internationalt forskerhold i et nyt studie, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Water Research, skriver Maskinbladet.

Forskerne har dokumenteret, at stoffet aminopolyfosfonat kan nedbrydes til glyfosat og dets nedbrydningsprodukt Ampa i rensningsanlæg.

Opdagelsen støtter en tidligere hypotese fra 2024, hvor forskerne på baggrund af data fra bl.a. Tyskland, Frankrig, Sverige og Holland vurderede, at spildevand udgjorde en overraskende stor kilde til glyfosat i floder.

Stemmer ikke overens med landbrugsbrug

Forskerne bemærker i studiet, at glyfosatniveauerne i floderne er højere om sommeren og lavere om vinteren – et mønster, der ikke stemmer overens med den sædvanlige brug af glyfosat i landbruget, hvor man snarere ville forvente stigninger i forbindelse med regn i forår og efterår.

Derfor rettede forskerne blikket mod spildevandet. Her fandt de, at indholdet af glyfosat var bemærkelsesværdigt stabilt året rundt. Nye laboratorie- og pilotforsøg bekræfter nu, at aminopolyfosfonat, som indgår i mange vaskemidler, under rensning kan omdannes til glyfosat.

I modsætning til Europa ses der ikke det samme billede i USA, hvor aminopolyfosfonater er langt mindre udbredt i husholdningsprodukter.

Studiet bidrager dermed til den voksende debat om, hvor glyfosat i miljøet egentlig stammer fra – og peger på, at kilderne rækker længere end blot det landbrug, som ofte er under lup i miljøsammenhænge.

Læs også