Et toårigt forskningsprojekt skal udvikle konkrete data, der giver virksomheder og finanssektoren et bedre billede af virksomheders påvirkning af naturen. Målet er at forbedre beslutningsgrundlaget for at integrere naturhensyn i både erhvervslivet og finanssektorens aktiviteter.
Finans Danmark har tilsluttet sig et internationalt forskningsprojekt under ledelse af Oxford University, der skal skabe mere præcise og anvendelige data om virksomheders biodiversitetsaftryk. Samarbejdet, der også involverer Københavns Universitet, løber over to år og har til formål at hjælpe både virksomheder og finanssektoren med at forstå og integrere naturhensyn i deres beslutningsprocesser.
I øjeblikket mangler der solidt datagrundlag, der forbinder økonomiske aktiviteter med konkret påvirkning af naturen i specifikke geografiske områder. Det betyder, at både virksomheder og finanssektoren ofte må arbejde med estimater og usikkerheder.
- Når virksomheder i dag skal vurdere deres afhængighed og påvirkning af naturen, møder de et fragmenteret databillede. Den usikkerhed bliver videreført til os i finanssektoren, når vi skal give lån eller investere uden præcise data om, hvordan penge kanaliseres i naturvenlige retninger, siger Sinne Backs Conan, Europapolitisk direktør i Finans Danmark i en pressemeddelelse.
Formålet med projektet er at ændre dette ved at bruge satellitdata til at kortlægge naturens tilstand og koble disse data til virksomheders aktiviteter og finansielle produkter som grønne obligationer.
Projektet begynder i januar 2025 og løber over to år.
Lego køber Danmarks første skovlandbrug – fremtiden for økologisk drift er usikker