En ny hvidbog fra Fødevarealliancen maler et alarmerende billede af den danske produktion af frugt og grønt. Udviklingen ser ikke ud til at vende foreløbigt.
Danmark mister i et højt tempo evnen til at producere egne friske grøntsager og frugter.
Det fastslår en ny hvidbog fra Fødevarealliancen, som er et strategisk samarbejde mellem Region Sjælland og Business Lolland-Falster, der arbejder for at udvikle en bæredygtig fødevaresektor i regionen.
Tallene i hvidbogen er ikke til at tage fejl af. Gennem de seneste 15 år har produktionen af danske frugt- og grøntsager været i frit fald, og der er ikke udsigter til at udviklingen er ved at vende.
Sukkerroer og grøntsager i fokus i nyt frøpartnerskab
Mindre arealudnyttelse
I dag bliver kun 11 procent af Danmarks dyrkede landbrugsareal brugt på frugt, grøntsager og bælgfrugter. Siden 2008 er dyrkningsarealet af frugt og bær faldet med 59 procent, viser de nyeste tal.
Væksthusproduktionen af grøntsager er desuden reduceret med 17 procent, og antallet af producenter, der dyrker frilands- og væksthusgrøntsager, er næsten halveret.
Dyrkningsarealet for frilandsgrøntsager er dog steget med 20 procent, men det er ikke nok til at dække det samlede tab.
Den nye hvidbog viser også, at produktionen i stigende grad er koncentreret omkring få typer grøntsager som løg og gulerødder. De udgør 43 procent af det samlede udbytte målt på vægt.
- Det er et problem. Hvis vi vil sikre forsyningen af sunde, lokale fødevarer til danskerne, skal vi investere i at styrke den danske produktion, ellers mister vi muligheden for altid, siger Mikkel Wesselhoff, adm. direktør i Business Lolland-Falster og formand for styregruppen for Fødevarealliancen, i en pressemeddelelse.
Import af grøntsager
Hvidbogen fra Fødevarealliancen fastslår, at Danmark i dag kun dækker 27 procent af sit eget forbrug af frugt og grønt. Det gør Danmark til det land med den laveste selvforsyningsgrad pr. indbygger i hele EU og betyder samtidig, at tre ud af fire grøntsager eller frugter i den danske indkøbskurv er importeret.
Rapporten beskriver, hvordan udviklingen skyldes en kombination af høje produktionsomkostninger, skærpede miljøkrav og øget konkurrence fra lavprislande.
De danske grøntavlere oplever således et stærkt pres på priserne, samtidig med at de kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft og stigende krav om dokumentation og certificering.
- Jeg har måtte lukke ned for flere produktioner, fordi det ganske enkelt ikke kan løbe rundt, siger en sydsjællandsk grøntsagsproducent i hvidbogen og tilføjer:
- Samfundet siger, vi skal dyrke mere grønt, men markedsprisen matcher ikke den risiko og de omkostninger, vi står med som producenter.
Dansk produktion af frugt og grøntsager falder
Brug for handling
Problemet blandt de danske avlere ligger ikke kun i økonomien.
Den lave selvforsyning gør samtidig, at Danmark er sårbare over for klimaforandringer og geopolitisk uro.
Rapporten kommer blandt andet ind på, hvordan store oversvømmelser i Sydeuropa har medført tomme hylder og stigende priser.
Det gør, at flere grossister frygter for fremtidige forsyningsproblemer, der kan få stor betydning for priserne og tilgængeligheden af fødevarer.
Derfor opfordrer Fødevarealliancen til politisk handling og en strukturel genopretning af hele sektoren. Region Sjælland forsøger allerede at gå forrest ved at bruge sine offentlige indkøb til at støtte lokale producenter.
- I Region Sjælland har vi afsat betydelige midler til at handle mere lokalt og sæsonpræget. Vi går i dialog med markedet og finder de producenter, der kan levere i den mængde og kvalitet, vi efterspørger, siger Christian Wedell-Neergaard (c), formand for Region Sjællands udvalg for regional udvikling.
Han mener ligeledes, at det er vigtigt som Region at vise vejen.
- Og så beder vi vores grossister om at tage varerne ind i sortimentet. Det er komplekst juridisk og logistisk, men det offentlige kan sagtens gå forrest og bruge indkøbsmusklen. Det vil vi gerne vise i Region Sjælland, siger han.
Fødevareminister: Madkulturen er under pres