Suzanne revolutionerer ammoniakproduktionen med et strejf af »magi«

Den 29-årige postdoc ved DTU Suzanne Zamany Andersen har sammen med sit hold fundet en bæredygtig måde at fremstille ammoniak, der oftest bruges til kunstgødning. Hun kalder selv metoden for magisk, og hun har tryllebundet forskerverdenen i en sådan grad, at hun har modtaget H.C. Ørsteds forskertalentpris.

Suzanne Zamany Andersen, postdoc ved DTU, har gennem metoden elektrokemisk ammoniaksyntese fundet en måde at lave bæredygtigt ammoniak ved brug af vand, luft og elektricitet. Fotos: Victor Juul Grønbæk Med den eftertragtede H.C. Ørsteds forskertalentpris i ryggen har den unge fysiker blot fået endnu mere gejst for sit ammoniakprojekt. Den 29-årige fysiker kendte ikke meget til kemien - alligevel var det naturligt for hende at tage det sværeste kemiske projekt, DTU kunne tilbyde. Tanken om at kunne skabe noget, der virkelig kan rykke på bæredygtigheden og den grønne omstilling er nordstjernen for Suzanne Zamany Andersen. Potentielt ser hun sin sorte boks som middel til at bekæmpe hungersnøden i Afrika. Faciliteterne på DTU giver rig mulighed for at eksperimentere med alle slags tryk- og luftforhold - men sikkerheden skal være i top.

Vi bliver fortsat flere mennesker på kloden, flere munde, der skal mættes og dermed flere afgrøder, der skal dyrkes til at brødføde os alle. Ligesom det gør sig gældende for os, kræver planter også næring for at kunne vokse, og her kommer gødning ind i billedet. Men i en verden, hvor vi er blevet mere opmærksomme på vores klimaaftryk, og hvor ord som »bæredygtighed« skal bære vores samfund fremadrettet

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også