Den danske energivirksomhed BioCirc er blevet tildelt en betydelig del af pulje for fangst og lagring af CO2, der vil sikre, at et af verdens største CCS-projekter - og det største fra biogas til dato - bliver til virkelighed. Samtidig styrker selskabet topledelsen med ny direktør for sin Power-to-X-enhed.
Efter et 2023 med store tilegnelser af flere biogasanlæg, fortsætter vokseværket hos den danske energi-vækstkomet, BioCirc.
Virksomheden planlægger nemlig at lagre mere end 1 million ton biogen CO2 i perioden fra 2026 til 2036, hvilket svarer til omkring 133.000 borgeres direkte CO2-udledninger i Danmark for et helt år.
BioCirc har tidligere indgået en aftale med Gas Storage Denmark (GSD), og planerne er nu, at virksomhedens biogasanlæg skal udbygges med CO2-fangstenheder, der skal opsamle den biogene CO2, så den kan transporteres til permanent lagring.
Den indfangede CO2 skal lagres over 1.500 meter under jorden, i GSD’s underjordiske lagringsanlæg ved Stenlille på Sjælland. Støtten fra Energistyrelsens NECCS-pulje (Negative Emissions Carbon Capture and Storage, red.) er et yderligere skridt på vejen til at realisere projektet.
Del af større strategi
Ifølge den adm. direktør i BioCirc Group, Bertel Maigaard, vil virksomheden være klar med hele værdikæden, når GSD er klar til at modtage og lagre CO2’en i 2026.
- Vi ser fangst og lagring af biogen CO2 som en vigtig teknologiudvikling, der passer ind i BioCircs overordnede mission om at fortrænge CO2. Konkret har vi vurderet, at permanent lagring på land er særligt attraktivt, da emissioner fra transport kan holdes på et minimum uden kompliceret logistik. Bidraget fra NECCS-puljen er endnu et skridt på vejen til at realisere projektet, forklarer Bertel Maigaard i en pressemeddelelse.
BioCircs ambition er, at man på den længere bane skal anvende den biogene CO2 i virksomhedens landbaserede energi-øer, der skal producere grøn energi i form af el, gas, brændstof og varme. Den biogene CO2 skal sammen med grøn brint indgå i produktionen af grønne brændstoffer såsom e-metanol gennem power-to-x.
Forventningen er, at e-metanol vil være en væsentlig del af fremtidens grønne brændstoffer, og f.eks. omlægger dele af shippingindustrien allerede flåden til netop metanol-drevne skibe.
Synergieffekter mellem biogasproduktion og CO2-fangst
Som en del af BioCircs CCS-projekt, skal den biogene CO2 nu fanges og lagres, hvilket resulterer i et netto fald af CO2 i atmosfæren, der kan ses som en tilbagerulning af nogle af samfundets historiske CO2-udledninger.
Senest har BioCirc i samarbejde med medejeren DLG indgået et nyt samarbejde, hvor danske landmænd kan levere biomasse til BioCircs biogasproduktion og samtidig indgå som medaktionær i energivirksomheden.
- Sammen med DLG har vi lavet et grundigt arbejde, hvor vi i fællesskab har haft ønsket om, at landbruget får del i den værdi, som erhvervet også er med til at skabe. Derfor er jeg tilfreds med, at vi har fundet en model, hvor landmændene foruden at lave aftaler på biomasse også får muligheden for at investere i BioCircs pallette af energiprojekter, der strækker sig langt udover det lokale biogasanlæg, som man leverer til, lød det fra BioCirc-direktøren i den forbindelse.
DLG og BioCirc vil have landmændene som medaktionærer i energikæmpe
Henter kendt brancheprofil til topledelsen
Som et led i BioCircs vækstplaner har virksomheden sikret sig en af branchens førende skikkelser i form af Anders Christian Nordstrøm fra branchegiganten Ørsted.
Han indtræder som adm. direktør for BioCircs Power-to-X division, som også omfatter CCS-aktiviteterne. Efter 17 år ved Ørsted, hvor han har været en nøglefigur i virksomhedens grønne omstilling og senest har opbygget Ørsteds brint- og Power-to-X-område, bringer Anders en betydelig ekspertise og dyb ledelseserfaring til BioCirc.
Den nye direktør skal sikre modningen og lede udviklingen af de mange projekter, som BioCirc har i støbeskeen.
- Sikringen af nye kompetencer på det strategiske og ledelsesmæssige plan afspejler BioCircs fokus på at kombinere avanceret teknologi med dyb industriel knowhow. Med tilføjelsen i vores topledelse, er vi godt positionerede til at spille en endnu større rolle i Danmarks grønne omstilling, fortæller Bertel Maigaard.
Anders Christian Nordstrøm bestrider stillingen fra 1. juni 2024.