Når landbrugsstøtten skal genforhandles og der skal tages stilling til europæiske CO2-kvoter, er det Christophe Hansen, der skal sidde for bordenden. Men hvem er han?
Det er nok de færreste i Danmark, der ved hvem den nye kommissær for landbruget, Christophe Hansen, er. For på trods af det danskklingende efternavn er den 42-årige luxembourger nok sjældent blevet nævnt over frokostbordene på de danske gårde.
Hvorom alting er, er det nu ham, der sidder for bordenden når der skal tages beslutninger for det europæiske landbrug inden for de næste fem år. Og ikke mindst, når der skal forhandles om CAP’en, EUs fælles landbrugspolitik, i de kommende år.
Ny EU-Kommission annonceret
Han bliver altså den måske vigtigste person for landbrugsstøttens udvikling frem til 2029, så det er relativt interessant, hvem han er.
Kritiseret for at være letvægter
Det er ikke kun på de danske gårde, at Christophe Hansen er ret ukendt. Han er ikke den største stjerne på kommissærholdet. Sågar lokalt i Luxembourg har der været kritik af, at han var for lille en fisk til at blive kommissær.
Hvor meget betyder en ny landbrugskommissær?
Det er ikke så overraskende en kritik, der kommer fra de politiske modstandere fra venstrefløjen. Her havde man gerne havde set en genudnævnelse af socialdemokratiske Nicolas Schmitt, som mange mener ville have kunnet sikre Luxembourg en prestigiøs kommissærpost.
Han har været højt agtet i den socialdemokratiske gruppe og var fremhævet som kandidat til formandsposten i kommissionen, hvis socialdemokraterne havde fået et bedre valg i Europa.
Her skal det nævnes, at Luxembourg trods sin størrelse er vant til at få magtfulde pladser i kommissionen, hvor to ud af de sidste fem formænd har været fra det lille fyrstendømme.
At den konservative præsident valgte en kandidat fra eget parti burde jo ikke være så overraskende, men det blev altså alligevel kritiseret som et sats, når Hansen i sidste ende skal godkendes af Europa-Parlamentet, hvor mange europæiske socialdemokrater kan være skuffede over fravalget af Schmitt.
At Hansen ydermere er mand fra et land, hvor også forgængeren var mand, fik avisen Luxembourger Wort til at kalde ham en ”wackel-kandidat”, en vaklende kandidat, da kommisionsformand Ursula von der Leyen offentligt kæmper en kamp for at få flere kvinder i kommissionen.
Skal igennem godkendelsesproces
Selvom Christophe Hansen nu er præsenteret som kandidat til posten som landbrugskommissær skal han nemlig ligesom sine kommissærkolleger godkendes af Europa-Parlamentet, før han kan tage plads i stolen.
Han skal således til høring i parlamentet, der endda kan kræve en ny høring, hvis ikke tilstrækkeligt med medlemmer vil stemme for at godkende ham.
Normalvis er den endelige kommission klar til at indtræde i kontorerne efter endte høringer i november.
Har drømt om landbrugsposten
Selvom man i Luxembourg måske havde håbet på at kunne få en mere magtfuld post, tyder det på, at posten som landbrugskommissær er et drømmejob for Christophe Hansen.
Christophe Hansen er ud af en landbrugsfamilie på flere niveauer. Ud over at han er landmandssøn, er han også fætter til den nuværende landbrugsminister i Luxembourg, Martine Hansen. Og så har hans politiske karriere også i høj grad drejet som om landbrug.
Allerede i hans spæde start som rådgiver i Europa-Parlamentet, var han hovedfokus var hans landbrugs- og miljøpolitisk. Han har da også en kandidatgrad i miljøvidenskab og risikostyring.
Tidligere EU-kommissær advarer mod renationalisering af landbrugspolitik
I hans egen tid som Parlamentsmedlem har han både været ordfører på det forslag, der endte med at give medlemslandene flere beføjelser over landbrugsstøtten, da den nuværende reform trådte i kraft i 2023. Og så var han også ordfører på en stor lov, der skal nedbringe EUs bidrag til den globale skovfældning. Noget, der blandt andet påvirker dyrefoder.
Så landbruget har fyldt en stor del af hans arbejde og han har heller ikke været bleg for at indrømme, at det er hans mærkesag.
- Jeg må indrømme, at især landbruget ville passe mig godt, udtalte han således til det luxembourgske medie RTL, da han blev præsenteret som kommissærbud 22. august i år.
En rigtig europæer
Christophe Hansen, der taler seks forskellige europæiske sprog, har haft fokus på Europa i det meste af sit arbejdsliv. Både som embedsmand, men siden 2018 også som EU-parlamentariker. Her har han trods sin korte karriere fået vigtige opgaver og har altså især markeret sig inden for miljø og landbrug, og i særdeleshed hvordan handelspolitikken kan påvirke disse områder. Og han har fået et ry som en pragmatisk politiker. Hvilket han kan få brug for.
Som kommissær er den fornemmeste opgave at få politik ført ud i livet. Og da man både skal finde konsensus internt blandt de 27 nyudnævnte kommissærer for sine forslag og derefter finde et flertal i Europa-Parlamentet, er det i høj grad kompromisets kunst.
Men det er en disciplin, Christophe Hansen eftersigende befinder sig godt med. Han er kendt som en politiker, der taler godt med den anden side af det politiske spektre.
Stærkt netværk
Ifølge en artikel i avisen Luxembourg Wort har hans faglige ekspertise og kandidatgrad inden for miljøområdet blandt andet givet et image som en politiker som grønne og socialdemokrater gerne stoler på.
- Han er en perfekt netværker. Han kender Bruxelles-spillet ud og ind, fortæller en kollega således til avisen.
Blandt Christophe Hansens vigtigste opgaver i den kommende tid vil være at komme en vision for landbruget, som Ursula von der Leyen har lovet inden for kommissionens første 100 dage. Derefter vil mange øjne være rettet mod det første udkast til den nye fælles landbrugspolitik (CAP), der ventes præsenteret inden for et år, og som derefter skal forhandles på plads, så den kan træde i kraft i 2028.