Kæpheste og kødkvæg hitter i Aulum

Mens der er færre malkekøer end vanligt, er både kødkvæg, raceheste og kæphestene i fremgang på Aulum Dyrskue.

Kødkvæget er gået fra 48 til 62 tilmeldte i forhold til sidste års tilmeldingsliste, racehestene er gået fra 60 til 75, og kæphestene har taget et kæmpespring fra 18 til 46.

Det vækker glæde hos formanden for Aulum Dyrskue, Erik Sørensen, der ser frem til dyrskueåbningen lørdag den 12. august.

Her bliver det den nye formand for Herning-Herning Landboforening, Leif Hølledig Nørgaard, der står for dyrskuetalen klokken 12.00.

Trods flotte tilmeldingstal hos kødkvæg og heste må Erik Sørensen se det samlede antal dyr være en anelse lavere end sidste år. Sidste år var der tilmeldt lige præcis 200 dyr hos malkekvæg, kødkvæg, raceheste og rideheste, men i år lander man på 187.

Det skyldes, at antallet af malkekvæg er blevet mere end halveret – fra 80 til 36.

- Hvad der præcis er årsag til faldet, ved jeg ikke. Måske har det haft indvirkning, at nogle sidste år blev ramt af, at høsttidspunktet faldt sammen med dyrskuet. Det vil de måske ikke risikere igen. Samtidig er malkekvægsudstillingen altid lidt mere sårbar end de andre kategorier, da de enkelte udstillere ofte har mange dyr med. Så slår det hårdt, når nogle melder afbud, fortæller Erik Sørensen, der trods manglen på malkekøer ser gode udsigter til at nå ambitionerne om 6.500-8.000 besøgende på årets skue.

Krybdyr og dansere

Der er nemlig masser af nye tiltag, mens gæsterne også kan se frem til gentagelser af succeser, der havde premiere sidste år.

En af nyhederne er krybdyrshow.

- Her kommer der en forbi med en masse krybdyr, som han både vil fortælle om, mens man også kan få lov til både at se og røre dyrene, fortæller Erik Sørensen, der i øvrigt også for første gang kan tælle en slange blandt de 30 dyr på årets børnedyrskue.

For første gang giver dyrskuet i samarbejde med Seges også hesteejere mulighed for at få chipmærket deres føl på dyrskuepladsen mellem klokken 10 og 12. Muligheden gælder også føl, der ikke deltager på dyrskuet. Disse får dog ikke adgang til dyrskuepladsen, men bliver læsset tilbage på hestetraileren straks efter mærkning.

Et andet nyt tiltag er, at organisationen »Kom og Dans« også vil være at finde på dyrskuepladsen.

- De kommer og giver opvisning, mens de også holder stævne i løbet af dagen. Det er noget dans med gang i, som nok skal bidrage til underholdningen, garanterer dyrskueformanden, der også ser frem til endnu en omgang ringridning med veterantraktorer – en disciplin, der var med for første gang på sidste års dyrskue i Aulum.

Igen i år vil »Skuets bedste stand« også blive kåret. En hæder, som sidste år tilfaldt Aulum Gymnastikforening.

Dyrskuet er dermed kun de sidste forberedelser – og måske en enkelt bøn til vejrguderne – fra endnu en succes.

- Vi er optimistiske og håber på, at vi er lige så heldige med vejret som Ribe Dyrskue forleden, siger formanden.

Traditionen tro bliver der varmet op til dyrskuet med træf for veteranbiler og -motorcykler om torsdagen og traktortræk om fredagen. Om lørdagen åbnes dyrskuepladsen med flaghejsning klokken 9.00, mens festdagen slutter klokken 16.00.

Tilmeldte dyr

Så mange dyr er tilmeldt i de forskellige kategorier

Malkekøer 36

Kødkvæg 62

Raceheste 75

Rideheste 14

Børnedyrskue 30

Aulum Dyrskue

Lørdag den 12. august

Klokken 9.00-16.00

Sted: Dyrskuepladsen, Ørrevej, 7490 Aulum

Læs også