Studie viser at 82 procent af EU's støttekroner går til animalsk produktion

Et nyt studie offentliggjort i tidsskriftet Nature Foods viser, at 82 procent af EU's landbrugsstøtte går til produktion af animalske fødevarer.

Tilskudsordningen betaler mere til gårde med større jordarealer, og eftersom det kræver meget plads, hvilket gør det vanskeligt at omlægge fødevareproduktionen til en mere bæredygtig model, ifølge forskerne bag studiet.

Dog påpeger Carsten Daugbjerg, professor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet overfor Videnskab.dk, at EU's landbrugspolitik er »uhyre kompliceret« og understreger vigtigheden af at forstå nuancerne. Han mener ikke, at der er belæg for at sige, at EU’s landbrugspolitik direkte fremmer animalsk produktion.

Det er et valg, som de enkelte landmænd træffer ud fra, hvad de har af produktionsbetingelser.

- Har landmænd for eksempel en kvægstald, vil der gå 20 år, før de kan skifte til udelukkende planteavl. De har jo store lån, der først skal betales af. De kan ikke bare lige sætte den til salg på DBA,« siger han til mediet, men mener dog, at man bør udforme CAP’en, så den målrettes miljø- og klimaforanstaltninger.

Læs også