Et nyt natur- og vådområde på 124 hektar er på vej ved Frøbjerg og Orte. Og takket være et fantastisk samarbejde mellem blandt andet landmand og naturelsker, er jordfordelingen kommet på plads på rekordtid. - Det giver mening for os begge, forklarer landmanden.
Ved Frøbjerg på Vestfyn har griseproducent Mads West og naturelsker Camilla Mehl-Ludvigsen lavet en usædvanlig byttehandel: De har byttet jord for at styrke både produktion og biodiversitet.
Mads West har overladt jord tæt på kysten til Camilla Mehl-Ludvigsen, som vil skabe vild natur. Til gengæld har han fået landbrugsjord fra hende, der passer bedre til hans svineproduktion.
- Det giver mere mening både økonomisk og miljømæssigt, siger Mads West ifølge TV2 Fyns hjemmeside.
Reducerer udledning af kvælstof
I alt har 22 lodsejere bidraget med jord til det 124 hektar nye natur- og vådområde, Møllemosebækken, som på sigt kommer til at reducere udledningen af kvælstof til Lillebælt med otte ton årligt.
- Det er ret vildt, at det er lykkes at få jordfordelingen på plads på blot 10 måneder, når der er så mange involveret, og området er så stort. Det er skyldes både den store velvilje og samarbejdsvilje, som der har været hos lodsejerne, og nogle utroligt dygtige jordfordelingsplanlæggere hos Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, fortæller projektleder i Miljø og Natur i Assens Kommune, Jannik Seslef.
Vigtigt at få genskabt natur
Camilla Mehl Ludvigsen glæder sig lige som Mads West over projektet:
- Jeg synes, det er fedt, det er gået så hurtigt. Jeg mener, det er vigtigt, at vi får genskabt nogle af de naturværdier, som vi har tabt. Jeg håber, vi får dyrene tilbage i landskabet og givet mulighed for at sommerfugle, planter og fugle får plads til at udfolde sig igen. Det er både vigtigt for naturen, men det vigtigt, der er en mangfoldig natur at boltre sig i for alle der bor i området både børn og voksne, siger Camilla Mehl Ludvigsen, der efter jordfordelingen ejer 30 hektar af den jord, som det nye naturområde kommer til at boltre sig på.
Udvikles videre i samarbejde
Nu skal området udvikles videre i et samarbejde mellem lodsejere, lokalsamfund og Assens Kommune.
Herefter skal det anlægges og gøres til et område til gavn for borgere, naturen og turister. Her er forventningen, at det står klar inden for de kommende år.
Projektet er en del af indsatserne under Grøn Trepart Lillebælt.