Vaccination mod salmonella dublin: - Der er ikke belæg for, at vaccinerne hjælper i forhold til sanering i smittede besætninger

På verdensplan findes der vacciner mod forskellige salmonellastammer både til kvæg og andre dyr. Ingen studier har ifølge Seges Innovation påvist, at vaccinerne er effektive i et saneringsforløb, hvor målet er at udrydde bakterien på bedriften.

»Hvorfor vaccinerer vi ikke mod salmonella? Det er et spørgsmål, som vi har fået gentagne gange over den sidste tid.« Sådan lyder det fra Seges Innovation i 2. udgave af nyhedsbrevet SalmonellaNyt.

Til dette svarer Seges Innovation, at der i Danmark ikke er godkendte vacciner på markedet. På verdensplan findes der imidlertid vacciner mod forskellige salmonellastammer både til kvæg og andre dyr.

Det er ifølge Seges Innovation ikke alle vaccinerne, der er specifik mod salmonella dublin, men mod andre salmonellatyper. Og de forklarer, at vaccinerne er udviklet til at reducere symptomer og dødelighed i tilfælde af kliniske udbrud af salmonella, men de forhindrer ikke spredning af bakterien mellem dyr.

Fortsat risiko for smittespredning

Seges Innovation forklarer, at uafhængige studier om effektiviteten af disse vacciner er begrænsede, og resultaterne varierer.

Når man »fodrer« vaccinerede dyr med en stor dosis salmonellabakterier, er der færre dyr, der bliver alvorligt syge og dør end sammenlignet med en kontrolgruppe, der ikke er vaccineret. Men vaccinerede dyr udskiller stadig salmonella i gødning, og derved er der forsat risiko for smittespredning.

Ingen studier har ifølge Seges Innovation påvist, at vaccinerne er effektive i et saneringsforløb, hvor målet er at udrydde bakterien på bedriften.

Vacciner giver ikke tilstrækkelig beskyttelse

Seges Innovation peger desuden på en anden udfordring ved vaccinerne, som er, at de kun er godkendte til at give til kalve ældre end to til tre uger. Og henviser til, at det efterlader de yngste og mest sårbare kalve ubeskyttede i den første kritiske periode.

Selvom nogle vacciner – for eksempel dem mod kalvediarre – skal gives til goldkøer/kælvekvier for at beskytte kalvene via antistoffer i råmælken, har lignende forsøg med salmonellavacciner ikke vist tilstrækkelig beskyttelse for kalvene, understreger Seges Innovation.

De konkluderer derfor, at vacciner kan være en hjælp i besætninger, hvor der er store udfordringer med alvorlig sygdom og dødsfald på grund af salmonellainfektion. Men det er sjældent tilfældet i danske besætninger.

Seges Innovation slår fast, at der intet belæg er for, at vaccinerne hjælper i forhold til sanering i smittede besætninger. Derfor er det essentielt at implementere en besætningsspecifik saneringsstrategi i samarbejde med dyrlæger og andre eksperter, hvor risikoanalyse, smittespredning og hygiejneforanstaltninger indgår.

Salmonella i tal for mælkeleverende besætninger – juli 2024

Antal besætninger Antal i niveau 2 Procent i niveau 2
Hele landet 2174 242 11,1
Store besætninger, over 360 køer 435 90 20,7
Økologiske besætninger 333 37 11,1

Kilde: SalmonellaNyt, nr. 2, juli 2024

Har du stære i stalden?

I august og september har Seges Innovation brug for nogle besætninger med forholdsvis mange stære, da de er i gang med en undersøgelse af, hvorvidt stære udgør en risiko i forbindelse med at overføre salmonella mellem besætninger.

Hvis man har stære i stalden, og man vil have Seges Innovation på besøg for at undersøge, om ens stald kunne være et sted, hvor der kan fanges og testes stære, opfordrer Seges Innovation til, at man kontakter dem.

Læs også