Obligatorisk krav til metanreducerende foder: Bekendtgørelsen er nu offentliggjort

Det nye krav til metanreducerende foder skal medvirke til at gøre dansk landbrug mere klimavenligt. Kravet træder i kraft den 1. januar 2025.

Bekendtgørelsen med det obligatoriske krav om brug af metanreducerende foder pr. 1. januar 2025 er nu offentliggjort. Det oplyser Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Bekendtgørelsen er en del af »Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug« fra oktober 2021, hvor det blev aftalt, at der skal indføres et generelt reduktionskrav for metan fra kvægs fordøjelsessystem fra 2025.

Ændringer i bekendtgørelsen

Siden bekendtgørelsen var i høring, er der indsat undtagelser for goldkøer og dyr med fodringsrelaterede stofskiftesygdomme. Der er således sket følgende ændringer i forhold til kravet:

  • Goldkøer er undtaget fra kravet om at fodre med en øget fedtandel
  • Kravet er justeret til at omfatte 80 dage, i stedet for 90 dage, hvis man fodrer med 3-NOP, som er det aktivstof, der har den metanreducerende effekt
  • Dyr, som har fodringsrelaterede stofskiftesygdomme eller fodringsrelaterede stofskiftelidelser, er undtaget fra fodring med både 3-NOP og foder med en øget fedtandel

For at få dyr med stofskiftelidelser undtaget skal man udfærdige en tro- og loveerklæring som dokumentation for, at dyrene har været syge.

Tilskudsordning til metanreducerende foder

Tilskudsordningen »Metanreducerende foder« giver kompensation og tilskud til foder, som mindsker udslippet af metan fra den enkelte bedrift – til gavn for klimaet.

- Ordningen for metanreducerende foder åbner den 31. oktober. Vi håber, at mange vil bakke op om klimaindsatsen og søge den frivillige ordning. Vi vil følge ordningen tæt – i god dialog med erhvervet, siger Nina Aksig Nørland, enhedschef i Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.

Man kan søge tilskudsordningen frem til den 28. november 2024.

Læs også