Kvægdyrlæger: Tag dine forholdsregler allerede nu med mund- og klovsyge

Selvom risikoen for, at mund- og klovsyge kommer til Danmark, er lav, opfordrer Dyrlæger & Ko til, at danske landmænd fortsat tager deres forholdsregler for at minimere smitterisikoen. Som landmand bør du i samarbejde med din dyrlæge få styr på smittekilder og læse op på symptomer – det kan redde din besætning fra alvorlige konsekvenser.

Udbruddet af mund- og klovsyge i Tyskland den 10. januar, kun 280 kilometer fra Danmark, bør føre til, at danske landmænd tager ekstra skærpede forholdsregler i den kommende tid. Sådan lyder det fra Dyrlæger & Ko i en pressemeddelelse.

De peger på, at en smittet besætning kan koste dyrt. Derfor er det helt essentielt, at man som landmand forebygger en mulig smitte bedst muligt.

Og selvom Fødevarestyrelsens seneste melding er, at risikoen for, at sygdommen finder vej til Danmark, er lav, bør man ikke tage nogen chancer i den kommende tid:

- Ud over den generelle smittebeskyttelse anbefaler vi, at du i den kommende tid har fokus på de særlige hensyn, du kan tage i forbindelse med mund- og klovsyge, siger kvægfagdyrlæge Katrine Lawaetz og fortsætter:

- Det er meget vigtigt, at man respekterer karantænetider og ikke får besøg fra udlandet i den kommende tid. Det er en meget smitsom sygdom og kan derfor komme ud af det blå, hvor du ved smitte kan risikere, at hele besætningen skal slås ned.

Katrine Lawaetz anbefaler derfor, at man følger disse råd til forebyggelse:

  • Begræns kontakt mellem dine dyr og andre mennesker
  • Sørg for grundig rengøring og desinfektion af transportmidler, tøj og udstyr
  • Der anbefales 48 timers karantæne for medarbejdere, der har været i udlandet, inden de arbejder på bedriften
  • Hold øje med blæredannelse og sår ved mulen, klovene og på yveret og reager hurtigt ved mistanke om smitte
  • Undgå, at jægere tager kød, trofæer og udstyr med fra udlandet
  • Reager straks ved den mindste mistanke

Uddan dine medarbejdere i symptomer

Dyrlæger & Ko anbefaler også, at man uddanner sit personale i symptomer og i, hvad de skal gøre, hvis der er smitte.

- Vi har udarbejdet informationsark, der følger de officielle råd til landmænd og medarbejdere, der giver et let og overskueligt overblik over, hvad man skal være opmærksom på. Vi har oversat dem til engelsk og ukrainsk, så de også let kan bruges af internationale medarbejdere. Det er vigtigt, at alle er up-to-date, så smittetilfælde hurtigt bliver opdaget, siger Katrine Lawaetz.

Dyrlæger & Ko har samlet links til informationsark, der er frit tilgængelige for alle interesserede på Dyrlæger & Ko’s hjemmeside.

Bluetongue versus mund- og klovsyge

Den tyske besætning, der blev konstateret med mund- og klovsyge, blev oprindeligt testet for bluetongue-virus. De negative resultater førte til, at de efterfølgende testede for mund- og klovsyge. Derfor skal man ifølge Dyrlæger & Ko stadig være opmærksom på symptomerne på bluetongue-virus.

- Mund- og klovsyge er en såkaldt differentialdiagnose til BTV (bluetongue-virus, red.), der kort sagt betyder, at symptomerne ofte er de samme. Det betyder også, at vi fortsat skal sende test ind for netop bluetongue-virus for at sikre, at vi også fanger en eventuel smitte med mund- og klovsyge, siger Katrine Lawaetz og tilføjer:

- Vi skal alle være 110 procent bevidste om, at vi skal have lukket det her ned, hvis det kommer ind over vores grænser.

Mund- og klovsyge er en meget smitsom sygdom, der smitter gennem ånde og alle sekreter fra dyret. Sygdommen kan smitte via vinden og kan derfor spredes over meget store afstande. Dertil kan mennesker, der har været i kontakt med virus, overføre smitte via tøj, hud og luftveje.

Det er en meget smitsom sygdom og kan derfor komme ud af det blå, hvor du ved smitte kan risikere, at hele besætningen skal slås ned.

Katrine Lawaetz, kvægfagdyrlæge, Dyrlæger & Ko

FAKTA

Kliniske symptomer kan omfatte:

  • Smasken
  • Savlen
  • Sår eller blærer på tungen
  • Sår eller blærer i mundhulen
  • Sår eller blærer på klovspalten
  • Sår eller blærer på patterne
  • Reduceret mælkeydelse

Læs også