Arla sænker atter mælkeprisen markant

Arla sænker sin acontopris for konventionel og økologisk mælk med 14,9 øre pr. kg fra juni.

299,20 øre pr. kg lyder Arlas acontopris i juni måned på for konventionel mælk af den bedste kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt Klimatjek-data, til 299,2 øre pr. kilo. Økologerne får 344,4 øre pr kilo i næste måned.

Det sker efter, at Arla har sænket sin acontopris for konventionel og økologisk mælk med 14,9 øre pr. kg fra juni. Dermed er mælkeprisen faldet dramatisk siden nytåret.

Ifølge Arla er prisfaldet begrundet i, at det globale mælkeudbud fortsat vokser, dog i et langsommere tempo end i de seneste måneder.

Desuden er detailhandlen og foodservice-sektoren under pres, da forbrugerne fortsat køber færre og billigere mejeriprodukter som følge af stigende leveomkostninger.

Stabil udsigt

- Råvaremarkederne er ved at stabilisere sig, og detailhandlen er begyndt at justere priserne, konstaterer Arla, der forventer en stabil udsigt for acontoprisen, »da markedet er ved at finde sin balance«.

- Forbrugernes købekraft vil stige i takt med, at inflationen aftager, og lønstigningerne træder i kraft. Der hersker dog fortsat usikkerhed om den fremtidige købsadfærd, hedder det i en kommentar fra mejeriselskabet.

Her konstaterer Arla, at nedgangen i salget af økologiske mejeriprodukter fortsætter. Dog er det britiske marked ikke påvirket i lige så høj grad som Arlas andre kernemarkeder.

Mælkeproduktionen i EU's 27 medlemslande og i Storbritannien steg ifølge Arlas markedskommentar med +0,6 procent i februar. For marts ventes stigningen i mælkeproduktionen at være meget begrænset og forventes p.t. at ligge på mellem 0 procent og +0,5 procent.

God efterspørgsel efter ost

For april viser de seneste ugentlige tal desuden en flad vækst på grund af det relativt kolde forår. I USA steg mælkeproduktionen i marts med +0,5 procent. I New Zealand steg mælkeproduktion i marts med +1,0 procent, da vejret har været rigtig godt. Australiens mælkeproduktion i februar faldt med -3,3 procent i forhold til sidste år. Mælkeproduktionen i Argentina faldt med -3,1 procent i forhold til marts sidste år.

Ost: Efterspørgslen er god, og spotmarkedet er stabilt.

Mælkepulverpriserne steg på de sidste to GDT-auktioner, og i Europa har priserne også været lidt højere.

Smør: Det europæiske marked er fortsat stabilt.

Læs også