En landmand fra Fyn var i retten i Odense tiltalt for at have og bruge ulovlige pesticider på sin ejendom, som ikke var godkendt i Danmark. Han hævdede, at pesticiderne stammede fra sin mors tid som landmand, og at de skulle flyttes den pågældende dag, hvor Landbrugsstyrelsen kom forbi.
Onsdag var en landmand fra Ebberup for retten i Odense, skriver TV2 Fyn, der fulgte sagen.
I oktober 2021 blev han besøgt af kontrollanter fra Landbrugsstyrelsen.
Kontrollanterne opdagede 18 forskellige pesticider på landmandens ejendom, som ikke var godkendt i Danmark.
Landmanden forsøgte ifølge retsbogen at fjerne pesticiderne ved at få sine medarbejdere til at læsse dem på en vogn trukket af en traktor.
Han forsøgte også at holde kontrollanterne hen ved at sidde passivt i sin bil.
Danskere køber ulovlige pesticider i stigende grad
Skulle flyttes
Landmanden hævder, at pesticiderne var fra hans 93-årige mors tid som aktiv landmand, og at pesticiderne tilfældigvis skulle flyttes den dag.
I retten benægtede han at have brugt de ulovlige midler og fortalte, at de blev brugt under udfasningsperioden, efter de blev forbudt.
Landmanden er tiltalt for seks forhold, inklusive besiddelse og overdosering af ulovlige pesticider samt manglende korrekt mærkning og opbevaring af midlerne.
De ulovlige pesticider er mistænkt for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og kan forurene drikkevandet, lød det fra Bo Bjerre Nielsen fra Miljøstyrelsen i retten.
Overdoseringen af sprøjtemidler anses for at være groft uforsvarlig og farlig for mennesker og dyr, mener Bo Bjerre Nielsen.
Anklageren kræver en samlet bøde på 122.711 kroner.
Lang sagsbehandling
Forsvaret kræver frifindelse for flere af forholdene og halvering af bødens størrelse på grund af den lange sagsbehandlingstid, men anklager Maria Fanø var uenig i dette.
- I denne sag er der ikke noget offer, som har lidt overlast, og som kan vidne. Men miljøet tilhører os alle sammen. Hvis man nedsætter straffen, så det samme som at sige miljøet ikke rigtig betyder noget, sagde hun ifølge TV2 Fyn.
- Der har altså været en sagsbehandlingstid på i alt to år og seks måneder. Sagsbehandlingstiden er for høj og for lang. Min indstilling er en halvering af bødens størrelse samt at staten betaler sagsomkostningerne, sagde forsvarer Jess Lykke Gregersen.
Dommeren udsatte dommen til næste uge.