Det våde høstvejr udløser nu tilladelse til ammoniakbehandling af halm i 18 jyske kommuner, hvor der har været mere end 14 nedbørsdøgn i ugerne 32, 33 og 34.
I 18 jyske kommuner har høstvejret i ugerne 32, 33 og 34 været så vådt, at myndighederne nu giver tilladelse til ammoniakbehandling af halm. Det gælder i Billund, Esbjerg, Herning, Hjørring, Holstebro, Ikast-Brande, Jammerbugt, Lemvig, Mariagerfjord, Morsø, Randers, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer, Thisted, Varde, Vesthimmerland og Viborg.
Ludning af halm med ammoniak er generelt ikke tilladt, fordi den del af ammoniakken, der ikke bindes i halmen, bliver frigivet til atmosfæren. Der er dog mulighed for tilladelse til ammoniakbehandling, hvis vejret er meget vådt, så det dermed er muligt at bjærge fugtig halm og undgå skimmelvækst i halmen.
Jonas fra Frederikshavn skal nok nå kornet, men hvad med halmen?
Opmærksom på natur
Tilladelsen til at lude halmen med ammoniak opnås, hvis der i ugerne mellem uge 31 og 37 er mere end 14 nedbørsdøgn over en periode på tre uger. Et nedbørsdøgn defineres ved, at døgnedbøren har været 0,1 millimeter eller derover. Og det gør sig altså gældende i de 18 kommuner
Miljøstyrelsen understreger, at ammoniakbehandling af halm ikke må foretages i eller nærmere end 300 meter fra kategori 1- og 2-natur.
Hos Velas understreger man, at ludning af halm kun skal foretages, hvis det er nødvendigt, og at der generelt ikke er økonomi i at ammoniakbehandle halm til foderformål for at opnå forbedret fordøjelighed af halmen.
- Regionalt bliver der mangel på halm, lokalt er det grænsende til katastrofemangel