De nuværende lune temperaturer giver gode forhold for lusene, som kan være aktive længe endnu. - Kontrollér derfor fortsat vintersæden for bladlus, lyder anbefalingen fra VKST, der også gælder for rapsjordlopper og snegle.
- For få døgn siden havde vi den varmeste oktobernat, der nogensinde er målt, og der har nu været flere dage med stille og varmt vejr.
Det påpeger Agrovi i deres seneste Afgrødenyt og understreger, at der derfor stadig skal holdes godt øje i markerne med skadedyr som blandt andet snegle.
- Hold stadig øje med forekomsten af snegle. Undersøg hele marken, det er ikke tilstrækkeligt at gå i kanten. Det virker til, at der er kommet en ny generation af snegle, der har vokset sig sultne, skriver Agrovi.
Stadig rapsjordlopper
Også VKST påpeger, at det på ingen måde er slut med at tjekke for skadedyr i afgrøderne.
- Bekæmpelse af rapsjordloppens larve kan udføres hele oktober. Det vigtige er, at bekæmpelsen foretages, inden nattefrost får larverne til at gnave sig ind i stænglerne, hvor de ikke kan rammes med sprøjtemiddel, skriver VKST i deres seneste Planteavlsnyt.
Eneste lovlige løsning mod rapsjordloppens larve er 0,1 kg/ha Kaiso Sorbie.
Kaiso Sorbie kan blandes med Belkar i tilfælde af, at man alligevel skal ud med de sidste split-sprøjtninger med Belkar. Belkar kan anvendes med sikker effekt ned til 2 ⁰C og er regnfast en time efter behandling.
Varmt vejr godt for lus
- De nuværende lune temperaturer giver også gode forhold for lusene, som kan være aktive længe endnu. Kontrollér derfor fortsat vintersæden for bladlus, påpeger VKST videre.
VKST anbefaler bekæmpelse af bladlus i marker sået før 20.-25. september, når vintersæden har 3-4 blade og der samtidig findes lus på mindst 2-3 procent af planterne.
Såtidspunkt har meget stor betydning for angreb af bladlus og havrerødsot
Der kan være behov for genbehandling mod bladlus i marker, som er behandlet for to til tre uger siden og hvor der nu findes to til tre procent angrebne planter.
- Virkningen af en lusesprøjtning er nemlig kun 5-6 dage, og derefter kan der opformeres lus i marken igen i et omfang, som medfører smittespredning af havrerødsot, hvilket typisk er 2-3 uger efter første behandling, oplyser VKST.
Til bekæmpelse af bladlus anbefaler VKST 0,05-0,1 l/ha Mavrik eller 0,05-0,075 l/ha Kaiso Sorbie, hvor Kaiso Sorbie højest må anvendes én gang i alt, mens Mavrik må anvendes én gang efterår og to gange forår.
Lus i mange vintersædsmarker
I Registreringsnettet findes i øjeblikket bladlus i cirka 75 procent af markerne, med op til 12 procent angrebne planter.
De største angreb er fundet på Lolland og i Sønderjylland.
Kilde: VKST
Nye sorter og havrerødsot
Vær opmærksom på, at vinterbygsorten Orcade har tolerance overfor havrerødsot – bekæmpelse af bladlus anbefales kun ved såning før 15. september og mindst 15 procent angrebne planter.
Den nye sort SY Zoomba er resistent overfor havrerødsot, og bekæmpelse af bladlus er ikke nødvendig.
Kilde: VKST