Ved at få afklaret en masse spørgsmål og luftet bekymringer fik en lang række landmænd, som indtil nu har haft regnskaber analogt, mod på at kaste sig ud i digitale bilag
Når vi går ind i år 2026, skal man som virksomhedsejer opbevare sine bilag digitalt. Det betyder, at landmænd senest da skal overgå til digitale løsninger.
For mange landmænd er overgangen allerede godt i gang, men for mange er regnskaber noget, der udelukkende foregår analogt.
For nyligt har en lang række analoge kunder været til oplysningsmøder hos Velas. Her har formålet være, at kunderne skulle informeres om digitalisering, så de har kunnet træffe en beslutning ud fra et oplyst grundlag.
- Digitalisering af bilag er et lovkrav fra 2026, men vi har faktisk oplevet, at rigtig mange af vores analoge kunder gerne vil blive klogere på det her, og at rigtig mange gerne vil vide, om de kan gøre noget nemmere i deres virksomhed, siger Patrick Domino, digitaliseringsmedarbejder i Velas, som har hjulpet flere hundrede landmænd med at overgå fra analoge til digitale bilag.
Landmændene kan bestemme tempoet
På oplysningsmøderne og i den generelle snak med kunderne har Patrick Domino og kollegerne oplevet stor interesse fra landmændene.
- Der har været meget stor spørgelyst. Nok er de vant til analoge arbejdsgange, men de er jo også godt klar over, at det er nødvendigt at forholde sig til digitalisering, og der har vi bestemt oplevet, at de meget gerne vil have ny viden om digitale løsninger, siger Patrick Domino.
Ud af de 309 landmænd, som har været til informationsmøder i Velas, har flere end en tredjedel valgt at blive oprettet i InterCount.
- Det var langt flere, end vi forventede, fordi det trods alt er noget nyt, som de skal forholde sig til, siger Patrick Domino.
På møderne er der gjort meget ud af, at landmændene har fået fortalt, at de kan omfavne digitaliseringen i deres eget tempo – og på egen måde.
- Systemet er der for at hjælpe dem. Vil de lave noget om, skal de gøre det, men de behøver ikke at ændre alt i deres arbejdsrutiner og hverdag, hvis de ikke har mod på det. Med InterCount flytter vi bare deres ringbind væk fra reolerne og over på computerskærmene i stedet, siger Patrick Domino.
Derfor findes der også forskellige modeller for, hvor digitale landmændene vil være. Hvis de har mod på det, kan de selv stå for at sende deres bilag til InterCount, og alternativt kan de aflevere deres fysiske bilag hos Velas, som så sørger for at scanne dokumenterne og lægge dem i InterCount.
Ud af de mange, som har oprettet sig i InterCount i forbindelse med informationsmøderne, har langt de fleste valgt løsningen, hvor de selv står for at sende bilag direkte ind i InterCount.
Kan vi finde ud af det?
Nogle af de spørgsmål, som er gået igen til møderne, har handlet om tilgængelighed af programmet.
- Vi har hørt fra mange, at de har været usikre på, om de overhovedet kan finde ud af digitale løsninger. ”Er det for teknisk svært for mig?”, har de spurgt. Men det er det ikke. Dybest set skal man bare kunne finde ud af at videresende mailen med fakturaen fra sin leverandør til InterCount. Desuden har IT-sikkerhed fyldt noget som bekymring, siger Patrick Domino og understreger:
- Der har møderne været med til at punktere myter om digitalisering. Og da InterCount opfylder alle lovkrav, er der ikke grund til bekymring i forhold til IT-sikkerhed, siger han.