Fredag mødtes politikere, svineproducenter og andre interessenter for at forsøge at finde en vej mod at redde Danish Crowns slagteri i Sæby.
Det lignede et dødsstød, da Danish Crown den 20. april meldte ud, at man af økonomiske årsager ville lukke sit slagteri i Sæby i Nordjylland.
Samtidig blev det meldt ud, at man ville indstille produktionen i sommerens løb. Men skal det nu også endegyldigt være sådan?
Ikke hvis man spørger i Sæby og omegn. Her var repræsentanter for slagteriarbejdernes fagforening NNF, lokale svineproducenter og borgmesteren i Frederikshavn, Birgit S. Hansen (S), fredag samlet for at forsøge at finde fælles fodslag. Det skriver Kanal Frederikshavn.
Er klar til at bidrage
For der er stadig lokal vilje for at holde gang i slagteriet. Forbilledet er Danish Crowns slagteri i Rønne på Bornholm, der var lukningstruet i 2014, men hvor der blev fundet en løsning efter et samarbejde med de samme instanser, der var til stede ved mødet.
- På mødet har vi talt om mulighederne for at lave en lignende model, som da varslingen om at lukke slagteriet på Bornholm kom. Det kræver selvfølgelig, at alle parter bidrager. Vi er klar, siger borgmester Birgit S. Hansen (S) til Kanal Frederikshavn.
På mødet var også formand for LandboNord, svineproducent Torben Farum. Han er også stærkt optaget af, at der findes en løsning på den ellers dystre situation.
- Vi er hinandens forudsætninger; griseavlere, slagteri og lokalsamfund. Derfor er det også vigtigt, at vi arbejder på at finde en fælles løsning. Vi kæmper med for høje omkostninger i forhold til afregningsprisen på grisene. Derfor er det også vigtigt, at vi sammen taler om nogle af de andre rammer, som kan være en udfordring for økonomien, siger Torben Farum.
Man vil nu gå i dialog med Danish Crown i et forsøg på at finde en løsning, der kan holde liv i slagteriet. 800 medarbejdere står til at miste deres job, hvis slagteriet lukker.