Ny pris skal øge fokus på klima og bæredygtighed

Landmænd, der har øje for klima og bæredygtighed i deres produktion, får nu et ekstra klap på skulderen af Forenet Kredit, Nykredit og Landbrug & Fødevarer.

Onsdag blev Nykredits Klima- og bæredygtighedspris introduceret af Forenet Kredit, Nykredit og Landbrug & Fødevarer på generationsskiftekonferencen på Bygholm Landbrugsskole.

- Vi vil med prisen sætte fokus på klima- og bæredygtighed i landbruget. Den skal gå til en etableret landmand, som laver tiltag på gården, der for eksempel understøtter klima- eller biodiversitetsmålsætninger, fortæller landbrugsdirektør i Nykredit, Poul Erik Jørgensen.

Han oplyser, at prisen for første gang vil blive uddelt på landbrugets økonomi- og ledelseskongres »Landmand og leder« i juni måned næste år. Planen er at uddele prisen én gang årligt de næste fem år.

Dommerkomité

Nykredits koncerndirektør Tonny Thierry Andersen fortæller, at der nu vil blive lavet et dommerpanel, der skal vælge mellem de landmænd, der understøtter en bæredygtig udvikling i form af investeringer eller andre initiativer.

- For os at se er det en mulighed for at skabe yderligere innovation i erhvervet. Jeg var forleden på besøg i innovationscentret i Aarhus, og jeg må bare sige, at det gør mig megastolt at se, hvor langt man er fremme i dansk landbrug. Den proces vil vi gerne bakke op om, lød det fra Tonny Thierry Andersen på konferencen.

Tonny Thierry Andersen kommer selv til at sidde i dommerkomitéen sammen med formanden for Økonomi & Virksomhedsledelse i Seges, Anders Harck. Derudover kommer en tredje person fra fødevaresektoren til at sidde i komitéen.  

For at skabe et så ensartet bedømmelsesgrundlag som muligt, tager dommernes bedømmelse udgangspunkt i klimaværktøjet udviklet på Seges. Men andre faktorer kan også spille ind i bedømmelsen.

Kandidater indstilles som udgangspunkt af de lokale landbo-, fælles- eller familielandbrugsforeninger.

Pris til de unge

Derudover har parterne også stiftet en klima- og bæredygtighedspris til unge inden for landbruget, som er under 35 år og endnu ikke er etableret.

For at komme i betragtning til prisen, der er på 15.000 kroner, skal den unge have job eller være under uddannelse i landbruget og have lavet en opgave eller på anden måde kommunikeret under temaet »klima- og bæredygtighed i landbruget«. Dommerkomitéen for de unge består af formanden for Landboungdom, Niels Skovgaard, landbrugsdirektør i Nykredit, Poul Erik Jørgensen, og afdelingschef i Landbrug & Fødevarer, Niels Kenneth Ø.  

Læs også