Det tyske udbrud af mund- og klovsyge giver ubalance på det europæiske marked. Det kræver omlægning hos Danish Crown.
Efterveerne af det tyske udbrud af mund og klovsyge i Tyskland har sat sig i det europæiske marked for grisekød. Udbuddet af ferske varer er øget meget pludseligt, og det giver nogle udsving, skriver Danish Crown i en markedsberetning.
- Selvom den tyske eksport ud af Europa ikke var stor, så er det alligevel flere tusinde tons, der nu skal omsættes på det europæiske fastland, og det giver ikke overraskende noget ubalance på den korte bane. Udfordringen for mange aktører er, at de i større eller mindre grad skal have omlagt produktionen, og samtidig er mange bundet af korte kontrakter, som begrænser mulighederne for at svinge produktionen rundt fra dag til dag, fortæller Per Fischer Larsen, der er SVP Industry Sales i Danish Crown.
Det er først og fremmest den midterste del af grisen, der er ramt. Priserne på kamme og brystflæsk i EU er under pres, omvendt er der stigende interesse for danske varer uden for EU.
- Vi arbejder målrettet på at optimere vores samlede salg. Det betyder en vis omlægning af vores produktion på de danske slagterier, så vi i højere grad kan møde det skift i efterspørgslen, som situationen i Tyskland har medført. Der bliver virkelig knoklet hele vejen rundt nu, men det tager lidt tid, før vi er helt på plads, og samtidig ved vi, at situationen meget hurtigt kan ændre sig igen, siger Per Fischer Larsen.
Slagtetilmeldingen til indeværende uge hos Danish Crown blev som forventet i prognosen, og med den slagtekapacitet, der har været til rådighed, betyder det, at der bliver behov for at udsætte cirka 190.000 tilmeldinger til uge 5, fastslår slagterikoncernen.