Nordea og andre finansieringsinstitutter vil ikke længere få investeringer fra statslige institutioner i flere amerikanske stater, der anser institutter med et ESG-fokus som værende »woke«.
Hensyn til klima er en prioritet for Nordea, hvis datterselskab Nordea Asset Management i sidste uge fik en FN-pris for at være førende indenfor klimaindsatsen, blandt andet via et fokus på at sænke porteføljeselskabernes udledning af metan.
Men det har nu fået konsekvenser i USA. Her er Nordea og andre selskaber, der er med i alliancen Climate Action 100+, de facto blevet blacklistet i 19 primært republikanske stater, hvor man anser Nordea og lignende selskaber for at være såkaldt »woke«.
Det giver sig blandt andet udslag i, at de 19 stater forbyder deres offentlige myndigheder og kasser i at investere i banker og andre finansieringsselskaber, der har et ESG-fokus. Lovgivningen har blandt andet fået verdens største investeringsselskab, det amerikanske BlackRock til at trække sig ud af lLimate Action 100+.
Kan blive en fordel
Men det kan vise sig at være en fordel på længere sigt, mener man hos Nordea.
- Bæredygtige investeringer er et konkurrenceparameter for Nordea, og det kan og vil vi ikke skjule. Så vi kommer aldrig på tale hos anti-ESG’erne, uanset om vi så er nævnt ved navn eller ej, siger Eric Pedersen, der er chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management til finans.dk og fortsætter:
- Vi ser kunder, der kritiserer vores konkurrenter for pludselig ikke at tale højt om klima længere, fordi det er vigtigt for de kunder, siger Eric Pedersern til mediet.
Det hører med til historien, at Nordea for ikke længe siden har fået investeringer på op mod 4 milliarder kroner med netop grønne hensyn fra stater i USA, der er demokratisk ledede.