Urørt skov på vej i 59 statsskove – de 10 skove er på Fyn

Nu er 59 planer for urørt skov på statens arealer sendt i høring. Borgere og interesseorganisationer kan indtil slutningen af november komme med indspil.

I fremtiden får endnu flere træer lov til at blive gamle og krogede. Store græssende pattedyr holder naturen åben, når de gumler i buske og krat. Og naturlige moser genopstår til gavn for vilde dyr og planter.

Dét er blot noget af indholdet i de forvaltningsplaner for urørt skov, som Naturstyrelsen for nylig har sendt i høring. De 59 planer dækker 59 forskellige statsskove. De 10 af skovene ligger på Fyn.

Forvaltningsplanerne sætter rammerne for, hvordan naturen skal gøres vildere:

- Mange truede dyr, svampe og planter har brug for urørt skov. Her får de gode levevilkår. Der er langt mere vand, lys og dødt træ i skovbunden – og det giver et mylder af liv. De statslige naturområder står over for store forandringer i de kommende år til gavn for dansk biodiversitet. Og vi bruger forskellige greb, når vi skal gøre naturen vildere, udtaler vicedirektør i Naturstyrelsen, Signe Nepper Larsen, på Naturstyrelsens hjemmeside.

Træproduktion udfases

I de urørte skove er den kommercielle træproduktion ved at blive udfaset, hvilket betyder, at træerne får lov til at blive ældgamle og mosbegroet.

Naturstyrelsen oplyser, at skovene allerede er udpeget som urørte skove, og planerne skitserer, hvad der skal ske i skovene over de kommende år. Der er nemlig brug for en aktiv naturgenopretning, for at skabe de bedste vilkår for biodiversiteten.

I høring til slut november

Borgere og interesseorganisationer kan komme med input til de 59 forvaltningsplaner til og med den 29. november 2024.

Læs mere om urørt skov: https://naturstyrelsen.dk/vildere-natur/uroert-skov

Kilde: Naturstyrelsen

75.000 hektar urørt skov

Forvaltningsplanerne for urørt skov er et led i udmøntningen af Natur- og Biodiversitetspakken fra december 2020. Her blev der afsat 888 millioner kroner til blandt andet at udlægge yderligere urørt skov og dermed etablere et samlet areal i Danmark på op imod 75.000 hektar urørt skov.

Kilde: Naturstyrelsen

Liste med de fynske forvaltningsplaner:

  • Forvaltningsplan for Rødme Svinehaver

  • Forvaltningsplan for Rudkøbing Skov

  • Forvaltningsplan for Arealer på Ærø

  • Forvaltningsplan for Arealer på Lyø og Avernakø

  • Forvaltningsplan for Arealer ved Ejby og Gelsted

  • Forvaltningsplan for Vissenbjerg og Frøbjerg

  • Forvaltningsplan for Lærkedal og Storelung

  • Forvaltningsplan for Arealer på Helnæs

  • Forvaltningsplan for Fyns Hoved

  • Forvaltningsplan for Kasmose Skov og Røjle Klint

    Kilde: Naturstyrelsen

Læs også