FRDK har dyrket jorden efter de regenerative principper i mere end 20 år. De inviterer nu alle interesserede med til foreningens årlige fagdag, hvor der er mulighed for at høre, hvad regenerativt landbrug er i praksis.
Regenerativt landbrug er på alles læber. Det forstår man godt hos Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK), som har arbejdet med systemet i mere end to årtier.
- Vi har næsten 700 medlemmer, som er i fuld gang med regenerativt landbrug, og mange af dem har været i gang i mere end 20 år. Det er et system, der er godt for såvel jordens sundhed som landmandens økonomi, fortæller formand Henrik Terp.
Der findes endnu ingen officiel definition af regenerativt landbrug, men i stort set alle de definitioner, der er kommet frem, er grundelementerne minimal jordforstyrrelse, maksimal afgrødediversitet, jorddække og levende rødder året rundt.
- Det er jo lige nøjagtig de elementer, vi bruger indenfor den reducerede jordbearbejdning med sædskifte, efterafgrøder og så lidt jordforstyrrelse som muligt, siger Henrik Terp.
Jordforstyrrelse kan også være brug af kemi og kunstgødning, og her oplever mange FRDK-medlemmer, at de bruger færre svampemidler og i mange tilfælde helt kan undgå insektmidler. Efterhånden som jorden bliver sundere og sundere, bliver der ofte også skruet ned for brugen af kunstgødning.
Nyt projekt skal få flere i gang med regenerativt landbrug
Inviterer kollegaer med til årlig fagdag
FRDK holder traditionen tro deres årlige generalforsamling med en efterfølgende fagdag torsdag den 20. februar på Dalum Landbrugsskole. Her er alle velkomne.
- Eftersom der er så meget fokus på regenerativt landbrug, er det en oplagt chance for at komme og møde landmænd og rådgivere og andre fagpersoner, der har over 20 års erfaring. Vi håber at se rigtig mange af vores kollegaer, siger formanden.
Deltagerne ved fagdagen kan blandt andet møde landmand og rådgiver hos Agrovi, Søren Ilsøe. Han er den første landmand i Danmark, der har leveret regenerativt maltbyg til Carlsberg. Derudover kan de møde Morten Mikkelsen i Vejle, der dyrker sin jord efter principperne i conservation agriculture, som rummer stort set alle elementer i regenerativt landbrug.
Der er også en udenlandsk og tre danske forskere på programmet foruden to rådgivere, der har speciale i jordens mikroliv og mikrobiologi.
Samme eller højere udbytte ved reduceret jordbearbejdning
Udvikling sker hos landmændene
Henrik Terp er glad for den store fokus, der er kommet på regenerativt landbrug fra såvel de store fødevarevirksomheder som fra de officielle videnscentre og også fra politikernes side.
Netop nu undersøger et ekspertudvalg under den grønne trepart, hvilke klima- og miljøeffekter der er af pløjefri dyrkning, conservation agriculture og regenerativt landbrug. Der er mange, der arbejder på at definere, hvad det er, og hvordan det skal implementeres. Imens er landmændene i fuld gang.
- Forskere og eksperter bør kigge ud til de landmænd, der allerede gør det. Det er ofte hos landmændene, at innovationen og udviklingen foregår, og den viden, der er ude på landet, bør man i langt højere grad inddrage på universiteter og videnscentre, siger han.
FRDK Generalforsamling og Fagdag 2025
Torsdag den 20. februar fra klokken 9.00 til cirka 19.00 Dalum Landbrugsskole, Landbrugsvej 65, 5260 Odense S
Billet købes på frdk.dk
Program 09.00-12.00 Generalforsamling
13.00 Fagdag 2025
13.10-15.00 Reduceret jordbearbejdning i et klimaperspektiv
15.00 Pause med kaffe og kage
15.30-15.45 Mød FRDKs sponsorer
15.45-17.00 Vælg enten Spor 1 eller Spor 2 Spor 1 Fra reduceret jordbearbejdning til regenerativt landbrug v. landmand og rådgiver Søren Ilsøe
Kartofler og reduceret jordbearbejdning
To såmaskiner til CA v. landmand Morten Mikkelsen
Spor 2 Polykultur v. agronom og økologirådgiver Steen Nørhede
Soil Food Web v. planteavlskonsulent Gabriella Vangberg, Agillix
Reduceret jordbearbejdnings virkning på kulstof og jordens mikrobiologi v. forsker Lærke Wester Larsen, KU
17.00-17.20 8 år med Carbon Farm v. agronom Annette Vibeke Vestergaard, FRDK 17.20 -18.10
Underholdende foredrag: Brok – hvor kommer det fra, og hvad skal vi stille op med det
18.15 Middag