Begrebet skovlandbrug har været kendt gennem mange år, og nu kan alle få et gratis tjek hjemme på ejendommen for at få styr på, om flere træer og buske kan indgå i landbruget.
Fyn er i et ekstra højt gear, når det gælder alternative produktionsformer som eksempelvis skovlandbrug.
I Vissenbjerg fortæller økologirådgiver Sandie Holm fra Velas, at der er stor interesse for at plante træer og buske på landbrugsarealer og i haver og plantager.
Alene i det sidste år har Sandie Holm været afsted cirka ti gange på Fyn for at lave omlægnings- og udviklingstjek med fokus på etablering af skovlandbrug. Dette tjek er gratis, idet det gennemføres i et samarbejde med Regen Farmer i Odense og Innovationscenter for Økologisk Landbrug og er finansieret af Fonden for Økologisk Landbrug.
Sandie Holm fortæller, at tjekket er en gevinst for alle typer landbrug, som ønsker at få sparring til etablering af træer og buske på landbrugsarealer. Det kan dreje sig om at etablere en skovhave med fokus på flerårige spiselige planter. Det kan dreje sig om etablering af frugt- eller nøddeplantager, og det kan dreje sig om etablering af træer og buske i husdyrsystemer, hvor formålet er dyrevelfærd i form af skygge og pelspleje samt produktion af løvfoder eller en kombination af flere formål.
Lytte, forstå og afdække
- Skovlandbrug har faktisk eksisteret i mange år, og noget af det sjove ved mit arbejde er, at alle vores kunder har hver deres definition af hvad et skovlandbrug er. Man kan sige, at det handler om alle landbrugssystemer, hvori træer og buske indgår, siger Sandie Holm.
- Landmændene tænker på alt muligt i den forbindelse, og for mig gælder det om at lytte og forstå samt afdække, hvad det er, landmanden tænker og i hvilken retning et kommende projekt vil bevæge sig, tilføjer hun.
Spændende projekter
Sandie Holm fortæller, at der er afsat ti konsulenttimer til omlægnings- og udviklingstjekket, og det omfatter forberedelse, kørsel, møde, rapportskrivning og opfølgning. Tjekket er gratis -finansieret af fonden for Økologisk Landbrug, men der skal betales moms af udgiften, og det påhviler kunden. Hvis bedriften ikke er omlagt til økologi, vil vi derudover også inddrage muligheder for omlægning til økologi.
- De ti projekter, jeg har været involveret i her på Fyn, har været meget forskellige og meget spændende, siger Sandie Holm.
- Et sted ønskede man at etablere en skovhave med masser af herlighed omkring ejendommen i forbindelse med, at der kom mange kursister og gæster på stedet.
- I et andet tilfælde blev der etableret en frugtplantage, ligesom jeg har medvirket til at lave frugt- og nøddeplantager med salg af produkterne for øje, fortæller Sandie Holm.
Nødder – hasselnødder, valnødder og kastanjer - er populære i gårdbutikkerne, hvor kunder efterspørger de lokale produkter, og det mærkes, siger hun.
Fyn har et godt klima til mere naturvenlig og ekstensiv drift. Dertil kommer en særlig kultur for vejboder og gårdbutikker, og det er eftertragtede i de mere turistede områder, som vi finder blandt andet på Sydfyn og på Kerteminde-egnen.
Nødder importeres i stor stil
Historisk set er der blevet dyrket nødder i Danmark i mange år, og hasselnødder har haft stor betydning for folks ernæring tidligere. Valnødder og ægte kastanje har også været dyrket gennem mange år og giver fine udbytter på arealer beskyttet mod vind.
Nye kostråd om mere plantebaseret kost kan betyde, at nødder igen får en større rolle i husholdningen, og så er det en udfordring, at de fleste nødder spist i Danmark er importerede.
- Faktisk er der potentiale for at dyrke økologiske nødder i Danmark i en betydelig størrelse, og så kan vi samtidig udvikle landbruget, så vi kan få flere træer ind i vores landbrug. Det arbejder vi med i forhold til skovlandbrug, så vi kan kulstofbinde og skabe mere biodiversitet, udtaler Julie Rohde Birk, konsulent i skovlandbrug hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug på organisationens webside.