Kunstigt øre med AI-teknologi afslører hoste i tide

Kunstigt øre med AI-teknologi kan afsløre grises hoste op til fem dage tidligere end det menneskelige øre. Det er den elektroniske sladrehank SoundTalks, der blandt andet er afprøvet i Danmark. Nu lanceres den globalt.

I appen SoundTalks kan man følge med på sin telefon, hvordan det står til med hosten hos grisene. Man får en alarm, hvis frekvensen af hosten stiger til gult eller rødt niveau. Arkivfoto: Anne Wolfenberg SoundTalks kan ved hjælp af AI-teknologi advare om kommende sygdom i besætningen. Sound Talks lyser grønt ved ingen hoste, men skifter til gul og rød ved stigende niveau af hoste i stalden. Arkivfoto: Anne Wolfenberg

Den fik guldmedalje ved den store husdyrbrugsmesse EuroTier i Hannover, Tyskland, i efteråret 2022. Inden da var den i et par år blandt andet afprøvet i smågrisestalden hos Dynagro svineproduktion ved Aabenraa. Forleden blev den gennemprøvede AI-teknologi så officielt lanceret på globalt plan ved den europæiske konference for præcisionshusdyrbrug i Bologna, Italien.

Det drejer sig om den elektroniske sladrehank SoundTalks, som ved hjælp af AI-algoritmer kan afsløre eksempelvis smågrises host i så god tid, at man kan nå at sætte ind i tide med den rigtige behandling og dermed forhindre, at grisene når at blive alt for syge.

Fem dage før

- SoundTalks er udviklet på basis af mange års lyddata fra forskellige gårde. Den bruger AI-algoritmer til at »lytte« til hyppigheden og intensiteten af ​​hoste hos grise, hvilket advarer producenten om begyndende potentielle problemer (…), og den har vist sig at kunne opdage luftvejssygdomme hos grise op til fem dage tidligere end ved sædvanlige metoder, lød det fra Boehringer-Ingelheim, da SoundTalks blev lanceret i Storbritannien og Irland tidligere på året.

Analyse af lyd er i sig selv ikke noget nyt, men den britiske avis Farmers Weekly citerer producenten for, at det særlige ved SoundTalks er, at systemet »lærer« i takt med, at det bruges.

- Derfor bidrager SoundTalks med en 24/7-overvågning, som giver svineproducenter en pålidelig og objektiv måde at opdage ændringer i grisenes luftvejstilstande ved hjælp af realtidsdata, skriver mediet om monitoren, der, når den sættes op i stalden, dækker en radius på 10 meter.

Rød, gul, grøn

Udover en mikrofon indeholder SoundTalks også sensorer, der registrerer fugt og temperatur i stalden. Monitorerne sender data videre til den enhed, der analyserer dem og kommer med en tilbagemelding om en respiratorisk sundhedsscore, som både kan ses online på såvel et dashboard og i en mobilapp.

Overfor staldpersonalet fungerer SoundTalks som et slags intuitivt trafiklys i det staldafsnit, den hænger i. Den lyser nemlig grønt, når grisene ikke hoster, men hvis grisene begynder at hoste, lyser den gul. Og hvis grisene hoster meget, så lyser den rød.

På den måde ser staldpersonalet rent visuelt med det samme, hvis grisene hoster, og samtidig datalogges der hele tiden til en software, som opsamler alle informationerne, som så til enhver tid kan tilgås fra enten PC eller via app’en SoundTalks på ens telefon. Ydermere får man en alarm på telefonen, hvis der i et staldafsnit skiftes farve til gul eller rød.

Læs også