Satellitkontrol før fristudløb undrer landmand

En landmand ved Haderslev har svært ved at se logikken i, at Landbrugsstyrelsen udsendte satellitkontrol, flere dage inden fristen udløb. Bestyrelsesmedlem i Spiras kalder det et irritationsmoment.

En landmand ved Haderslev undrer sig. Gevaldigt. Forleden landede der en mail i indbakken hos ham – en mail med Landbrugsstyrelsen som afsender.

Af mailen fremgik det, at en satellitkontrol havde afsløret, at han endnu ikke havde opfyldt aktivitetskravet/afpudsning af tre brakmarker med en samlet størrelse på 2,85 hektar.

- Min undren skyldes, at jeg nogle dage efter, at satellitten tilsyneladende havde været henover, har afpudset markerne. Fristen var den 25. oktober, så afpudsningen er sket 19 dage før fristens udløb. For mig at se svarer det til at sende en rykker på en regning, som faktisk først er til betaling senere. Jeg har meget svært ved at se logikken i det her. Hvis Landbrugsstyrelsen vil sende den type breve ud, burde de i det mindste bruge friske satellitbilleder i stedet for nogle, som er mindst fem dage gamle, mener landmanden, som ønsker at være anonym, men som Spiras har navnet på.

Et irritationsmoment

Efter at have fået mailen har landmanden måtte bruge tid på via Landbrugsstyrelsens app at dokumentere med nye fotos, at kravet er opfyldt inden fristen.

Landmanden ved Haderslev er ikke den eneste, som har fået sådanne mails. Planteavlsrådgiverne i Spiras kan samlet fortælle, at omkring 300 af landboforeningens kunder har fået et tilsvarende brev.

Søren Laustsen, bestyrelsesmedlem i Spiras, kalder det et irritationsmoment, at der udsendes sådanne breve:

- Jeg tager mig til hovedet, for det udløser ekstra arbejde for landmanden at skulle bruge tid på at skulle fremskaffe dokumentation, når fristen end ikke er overskredet. Det undrer mig, og ressourcerne må kunne bruges bedre både ude hos landmændene og hos Landbrugsstyrelsen, mener Søren Laustsen.

Læs også