Vertikalt landbrug i København går konkurs

Nabo Farm har siden 2018 dyrket vertikalt landbrug i det nordvestlige København og på Amager, men nu er det slut.

Det er ikke mange år siden, at vertikale landbrug var det nye sort. En stor bølge af den alternative dyrkningsform skabte stor opmærksomhed herhjemme, men over de seneste par år er optimismen blev vendt til den ene lukning efter den anden.

Nu har den kendsgerning også ramt Sebastian Dragelykke og Jens Juul Krogshede, der sammen stiftede Nabo Farm i 2018, og siden har solgt grønt til kantiner, catering-firmaer og restauranter som Compass Group, Aamanns, Meyers og Alchemist. Det skriver mediet FødevareWatch.

I sommeren 2021 indsamlede de tre millioner kroner fra business angel-netværket DanBan og Vækstfonden.

Millionbeløbet betød blandt andet, at de åbnede endnu en farm, så de frem til konkursen har produceret grønt i et nedlagt autoværksted i det nordvestlige København og på Amager.

Efterslæb fra corona

Netop som Nabo Farm virkede til at have vind i sejlene og udvidede forretningen med en ekstra farm, blev verden lukket ned grundet corona-pandemien. Det er perioden med nedlukning, som nu rammer det vertikale landbrug fra København.

FødevareWatch skriver, at Nabo Farm er taget under konkursbehandling, og ifølge Statstidende sker det på baggrund af en begæring.

Mediet skriver ligeledes, at konkursen skyldes, at Nabo Farm under corona-pandemien modtog et lån fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo), som ifølge Sebastian Dragelykke, der er administrerende direktør i Nabo Farm, er »urealistisk« at afdrage.

Sebastian Dragelykke oplyser ikke gældens størrelse overfor mediet, men et kig på regnskaberne i Nabo Farm viser, at regnskabet for 2023 gav et underskud på 672.000 kroner efter skat, mens underskuddet lød på over én millioner kroner året før.

Læs også