Andelsmejeri overtager Michelin-leverende ostemejeri på Møn

Efter forgæves generationsskifte og pludselig afgang af ny mejerist var skæbnen usikker for Hårbølle Mejeri på Møn, men nu har det store danske andelsmejeri Naturmælk overtaget produktionen.

26-årige Sarah Tejlmann Madsen var tidligere elev på Hårbølle Mejeri fra 2020-2022 og overtog posten som mejerist på Hårbølle Mejeri marts 2024, inden hun stoppede igen i juli samme år. Her ses hun sammen med mejeriets landbrugs driftsleder, Nikolaj Uldum Heede Noe.

Der har udspillet sig en sand tåreperser på det gamle mejeri Hårbølle på Møn over de senere år.

Efter 13 års ejerskab havde den tidligere mejerichef, 77-årige Per Sørup, givet stafetten videre.

I første omgang havde han forsøgt et generationsskifte til tre unge kvinder, der arbejdede på mejeriet, men som trak sig fra at overtage i juli 2023.

Herefter meldte hans tidligere mejerielev, 26-årige Sarah Tejlmann Madsen sig på banen og endte også med at overtage virksomheden som mejerichef.

- Jeg er ret følelsesmæssigt investeret i mejeriet, som lærte mig mange ting om fødevarekvalitet. Per har nogle meget anderledes synspunkter end resten af den industri, jeg har mødt i Danmark. Og det er enormt betydningsfuldt arbejde, og der er en stor stolthed i, når folk smager produkterne og anerkender deres værdi, det er noget helt særligt, fortalte hun til Effektivt Landbrug i marts 2024 og fortalte samtidig, at Per Sørup og Sarah Tejlmann Madsen fik omdannet forretningen til et ApS i samme forbindelse.

Det var imidlertid ikke længe, at den unge mejerichef bestred stillingen, da det kom frem, at hun havde fundet nyt arbejde og fratrådte stillingen i juli.

Om Hårbølle Mejeri

  • Hårbølle Mejeri er et lille gårdmejeri på Vestmøn, der producerer oste og mælkeprodukter lavet på egen fåremælk og jerseymælk fra Bomgården. Produkterne er håndlavede og inspirerede af de franske og spanske egne, men bærer også præg af sit mønske ophav.
  • Mejeriet sælger til mange anerkendte Michelin-restauranter – The Alchemist, Noma, Restaurant Jordnær, Fasangården, Geranium, Frederiksminde og mange andre.
  • Der bliver også solgt i de lokale dagligvarebutikker samt i gårdbutikken, hvor man foruden sine oste og mejeriprodukter også sælger forskellige produkter som lammekødspølser.
  • Mejeriet blev omdannet til et anpartsselskab i 2023.
  • Med til mejeriet hører 21 hektar kløvermark, og landbruget har 70 malkefår.

Andelsmejeri til undsætning

- Mejeriet kan ikke fortsætte uden en mejerist, så vi er på udkig efter en ny. Men det er svært. Der er stor efterspørgsel efter mejerister, så vi konkurrerer med de store mejerier og også med for eksempel medicinal- og fødevareindustrien, der kan tilbyde en højere løn, end vi kan.

Sådan lød det fra Joachim Stoltze Malling, formand for bestyrelsen i Hårbølle Mejeri, til TV2 Øst, i forbindelse med Sarah Tejlmann Madsens exit. Det skulle imidlertid vise sig, at netop »de store mejerier« skulle blive redningen.

Fremover vil de populære fåre- og komælksoste fra Hårbølle nemlig blive produceret i regi af Øllingegaard Mejeri og Naturmælk.

Produktionen af fåremælksprodukter fortsætter indtil videre i lokalerne i Hårbølle på Møn, hvor gårdbutikken også fortsat vil have åbent for selvbetjening.

- Vi glæder os meget over at overtage produktionen af de kendte oste fra Hårbølle Mejeri, siger Leif Friis Jørgensen, administrerende direktør i Naturmælk, i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Hårbølle har gennem årene opbygget et stærkt brand, og ostene har deres helt særlige karakteristika. Hårbølle har desuden opbygget en unik markedsposition inden for danskproduceret fåreost, og vi er stolte over at kunne føre den tradition videre.

Ikke alt som det plejer

Joachim Stoltze Malling påpeger også, at man fra Hårbølles side er glade for aftalen med Naturmælk, der sikrer fortsættelsen af osteproduktionen.

Selvom fåremælkeosten fortsat bliver lavet på Møn, flytter produktionen af komælksost imidlertid til Naturmælk, hvor der vil blive lavet camembert og brie af økologisk komælk efter samme opskrifter og under navnet Hårbølle.

- Vi ville gerne have fortsat produktionen selv, men på trods af lokal opbakning og en ihærdig indsats har det desværre ikke været muligt at drive en rationel og rentabel forretning i de nuværende rammer og med det eksisterende produktionsudstyr, og vi har desuden haft udfordringer med at tiltrække og fastholde det nødvendige personale, fortæller bestyrelsesformanden.

Læs også