Køernes velfærd overvåges af AI-drevet monitor

Lely Zeta, der ved hjælp af kameraer, LED-belysning, kunstig intelligens og smarte algoritmer opsamler data, som skal forbedre velfærden i kostalden, er blevet anerkendt med en trestjernet europanyhed.

Lelys nyeste koncept Lely Zeta, der blev lanceret i september, er forud for Agromek blevet tildelt titlen som en trestjernet europanyhed.

Lely Zeta er en AI-drevet monitor til overvågning af såvel kælvningsforløb som dyrene i stalden. Formålet er at forbedre bedriftens dyrevelfærd og landmandens opsyn og håndtering af dyrene.

Konceptet bygger ved hjælp af kameraer, LED-belysning, kunstig intelligens og smarte algoritmer ifølge Lely på en stærk vision for fremtiden.

- Med brug af kunstig intelligens på bedriften tager vi hul på et helt nyt kapitel inden for mælkeproduktion. Zeta indsamler et væld af informationer og data om, hvad der sker i stalden. Vi ser det som et koncept med stort potentiale, sagde Korstiaan Blokland, innovationschef hos Lely i en pressemeddelelse, da nyheden om Lely Zeta blev offentliggjort.

Overvågning af hele stalden

Ved at montere Zeta-enhederne på de rigtige steder i stalden og koble dem sammen, skaber systemet et samlet overblik over besætningen fra oven, lyder det fra Lely.

Døgnovervågningen, den AI-drevne objektovervågning samt algoritmerne betyder, at Zeta kan genkende køerne, deres placering, specifikke adfærd og hændelser i stalden – som for eksempel om en ko er i brunst. De indsamlede data omsættes til oplysninger, der gøres tilgængelige i en app.

Den AI-drevne staldmonitor kan desuden overvåge og styre andre mobile staldrobotter fra Lely.

Udover den AI-drevne staldmonitor byder Zeta-konceptet på en AI-drevet kælvningsmonitor. Her kan Zeta-enhederne bruges individuelt. Zeta overvåger kælvningsprocessen med en Zeta-enhed direkte over kælvningsbåsen.

Systemet er ifølge Lely programmeret til at genkende kælvningens stadier og reagere med det samme, at det er nødvendigt. 

Lely oplyste i sidste måned, at de igangværende tests af den Zeta AI-drevne kælvningsmonitor viser lovende resultater. Funktionerne i Zeta-konceptet vil i de kommende år blive testet og videreudviklet – og nye funktioner vil komme til.

Læs mere om Agromek

Følg med, når Effektivt Landbrug dækker Agromek 2024 i Herning. Læs alt om landbrugets seneste produktinnovationer og spændende nye teknologier.

Læs mere her

Læs også