Hjælp til at finde det rette foder

Race, livsstadie og aktivitetsniveau spiller blandt andet en rolle, når man skal vælge foder til hund og kat.

Når man skal købe foder til hunden eller katten, kan det være rigtig svært at vælge mellem de utallige valgmuligheder, der findes. For er der overhovedet forskel på de forskellige fodervarianter, og hvad skal man lægge vægt på, når den rette pose skal hentes ned fra hylden?

Man skal først stille det nemmeste spørgsmål: Hvilket livsstadie befinder dyret sig i – er her tale om en hvalp/killing, voksen eller senior?

For hvalpe og killinger er det meget vigtigt, at sammensætning af foderet er tilpasset et dyr i vækst, især når man tænker på vækst af de lange rørknogler.

Derfor bør man altid vælge et hvalpe/killingefoder, indtil dyret er færdigvækstet. Alderen for dette varierer meget for de forskellige racer – jo større race, jo længere tid tager det, og omvendt.

Som tommelfingerregel siger man, at små hunderacer med en forventet voksenvægt på under 10 kg, kan skifte til voksenfoder ved 10 måneders alderen. Større racer – med en voksenvægt på 10-25 kg – kan skifte ved 12-15 måneders alderen, og store racer, der har en voksenvægt på 25-40 kg, kan skifte, når de er 15-18 måneder gamle, mens gigantracerne må vente helt op til to års alderen.

Huskatte kan skifte til voksenfoder, når de er 10-12 måneder gamle, mens de større katteracer først bør skifte, når de er op til 15 måneder gamle.

Forskellige behov kan imødekommes

Til de voksne hunde og katte er der mange forskellige behov, man kan imødekomme med foder. Først og fremmest er det meget vigtigt at tilpasse foderets energiindhold til dyrets aktivitetsniveau og stofskifte.

Eksempler på dyr med øget energibehov kan være katten, der fanger mus, jagthunden eller hunden, som dyrker agility. Som udgangspunkt har neutraliserede dyr mindre behov for energi i foderet, ligesom indekatte og inaktive hunde heller ikke har behov for mange kalorier.

Til dyr med tendens til tør hud, kløe eller andre hudproblemer er det en god idé at vælge foder, der er rigt på essentielle fedtsyrer. Man kan ligeledes finde fodervarianter, som støtter bevægeapparatet, fordøjelsen med mere.

Det er vigtigt at notere sig, at hunden eller kattens behov kan ændre sig over tid. Mange katte har for eksempel behov for flere kalorier om sommeren, hvor de er mere aktive end om vinteren, hvor de måske er mere indendørs.

Når dyrene er kommet op i alderen, betegnes de for seniorer. Hvornår afhænger igen af racestørrelsen – de store racer har typisk et kortere liv, og betegnes derfor som seniorer tidligere end de små racer.

Er man i tvivl, kan det være en god idé at rådgive sig med dyrlægen, som kan hjælpe med at vurdere hunden eller kattens behov for fodertype.

Læs også