Fire nordjyske landmænd og fem skoler vinder pris for deres samarbejde

Landbrug & Fødevarer uddelte forleden prisen »Årets særlige indsats« til fire nordjyske landmænd, der samarbejde med fem skoler om at øge 8.-klasseselevers interesse for erhvervet.

Fire nordjyske landmænd der deltager i et projekt med fem nordjyske skoler, der skal øge unges interesse for landbrug, fik forleden tildelt en særlig pris.

Det er deltagere i projektet »Slagt og Æd 2024«, som forleden fik tildelt prisen »Årets Særlige Indsats« i Herning Kongrescenter, da Landbrug & Fødevarer afholdt sin årlige Grisekongres.

Projektet samler lokale skoler, kommuner i Nordjylland og engagerede landmænd med det formål at give 8. klasses elever en dybdegående oplevelse af dansk svineproduktion.

8. klasseeleverne får dermed mulighed for at besøge svinestalde, deltage i slagtning og partering af grisene i samarbejde med professionelle kokke, og de får undervisning i, hvordan de kan tilberede lækre retter af svinekødet.

Matcher unge og landbruget

Thomas Overgaard, der er erhvervsplaymaker i Aalborg Kommune og leder af projektet, forklarer at han fik ideen om at matche de unge med landbruget, hvorefter han kontaktede sin kollegaer i Frederikshavn og Hjørring kommune om ideen. Herefter mødtes de nogle gange og fik et fælles projekt ud af det.

Ifølge Thomas Overgaard giver projektet blandt andet mulighed for at vise de unge, hvor maden kommer fra.

- Målet er mange mål, synes vi selv. Det er egentlig at vise de unge mennesker, at flæskestegen den ikke kommer nede fra køledisken, siger projektlederen, der i stedet ønsker at vise eleverne, at det er levende dyr.

Samtidig ville han også gerne introducere dem til de uddannelser, der har med dyrene at gøre og lade eleverne stifte bekendtskab med forskellige landbrug, som måske kan få dem til at overveje det som en mulig uddannelse og karrierevej.

Vigtige relationer

Mogens Højholt Hansen er en af de svineproducenter, der har udtrykt begejstring for at medvirke i projektet:

Han forklarer i en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer, at han er glad for at kunne være med til at formidle erhvervets situation, og hvordan man producerer svin i Danmark, og han opfordrer andre kollegaer til at deltage i noget lignende eller i Åbent Landbrug, som han også fremhæver:

- Den formidling er bare vigtig, fordi der er så mange, der ikke har kendskab og relationer til os i dag, siger han.

Fire landmænd har åbnet deres gårde for i alt fem skoleklasser hver og dermed skabt en tværfaglig og lærerige oplevelse for de unge deltagere.

De deltagende landmænd er:

• Mogens Højholt Hansen, Serritslevvej 341, 9740 Jerslev J. (Aalborg Kommune)

• Torben Farum, Røllenvej 32, 9300 Sæby (Frederikshavn Kommune)

• Troels Bang Andersen, Højrupvej 37, Horne, 9850 Hirtshals (Hjørring Kommune)

• Lene og Per Andersen, Hobrovej 4, Rold, 9510 Arden (Mariagerfjord Kommune)

Med uddeling fulgte en pengepræmie på 10.000 kroner, der skal bruges til det videre arbejde i projektet.

Projekt »Slagt og Æd«

• Give eleverne indsigt i produktionsprocessen fra jord til bord

• Udvikle forståelse for, hvor maden kommer fra

• Fremme kendskab til erhvervsfaglige uddannelser i og omkring landbruget og sikre fremtidig arbejdskraft til sektoren

• Inspirere elever til at lave mad med danskproducerede råvarer

• Indgyde eleverne stolthed ved at kunne servere hjemmelavet mad for familien

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Læs også