Gåsepinde mod bramgæs

Et par på et fritidslandbrug ved Isefjorden har fundet på en kreativ løsning, der har afhjulpet store problemer med bramgæs.

De såkaldte »gåsepinde« er et simpelt fugleskræmsel, som består af et elektrikerrør med en vimpel af afspærringsbånd sat på toppen af pinden, så den vifter ved den mindste vind og derved forstyrrer gæssene.

Marianne Jørgensen driver sammen med sin mand et fritidslandbrug ved Kirke Hyllinge i Hornsherred, hvor den smukke beliggenhed – direkte ud til Isefjorden – dog har den bagside, at parrets marker er genstand for problemer med skadegørende bramgæs.

- Problemet blev større år efter år, og i de seneste år har det taget fuldstændig overhånd. Tabet af afgrøde var op imod tre tons pr. hektar i hvede, og min mand var ved at blive vanvittig, fortæller Marianne Jørgensen.

Parret talte om at investere i en autonom drone til omkring 90.000 kroner, skræmmekanoner og oppustelige fugleskræmsler, som dog sikkert ville irritere og forstyrre naboerne i de omkringliggende sommerhuse og gårde.

Det blev dog en anden løsning, der har afhjulpet problemerne med bramgæs. De har nemlig opfundet en såkaldt »gåsepind«.

Simpelt fugleskræmsel

- Det er et simpelt fugleskræmsel, som består af et elektrikerrør med en vimpel af afspærringsbånd sat på toppen af pinden, så den vifter ved den mindste vind og derved forstyrrer gæssene, så de finder andre mere rolige steder at lande, forklarer Marianne Jørgensen.

- Pindende blev sat på de arealer, hvor problematikken var værst, og det hjalp med det samme, understreger hun og er meget tilfreds med, at der ikke skulle bruges de store summer, der var på spil i forhold til problemet.

En nabo, som har udsigt over en af markerne, har observeret, at de store flokke af gæs, flyver rundt et par gange og derefter vælger andre steder at lande, hvor de ikke kan se de forstyrrende pinde.

- Pindende blev sat på de arealer, hvor problematikken var værst, og det hjalp med det samme.

Marianne Jørgensen

Sælges nu på webshop

Da Marianne Jørgensen for nogle uger siden igen satte »gåsepindene« op på de udsatte arealer, tænkte hun, at hvis hun og hendes mand kunne have glæde af denne løsning, så må den også kunne hjælpe andre.

Derfor har hun besluttet at tilbyde andre at købe »gåsepindene«, som nu udbydes på familiens egen webshop Lokalproducenten.dk, hvor familien også sælger skilte til gårdbutikker.

- Hvis pindene bliver sat godt ned i jorden, kan de holde til vind og vejr gennem vinteren i flere sæsoner, samt at der køres henover med en sprøjte, fortæller Marianne Jørgensen og tilføjer slutteligt:

- Vi kan selvfølgelig ikke garantere, at det kan afhjælpe alverdens problemer med gæs, men vi kan blot konstatere, at vi ikke længere har problemer, selvom der kommer flere og flere gæs.

Læs også