Pløjefri landmænd er godt hjulpet ved ekstrem nedbør

De landmænd, der har droppet ploven, har haft nemmere ved at færdes på markerne.

Vejret i sæsonen 2023/2024 viste sig igen fra den ekstreme side. Perioden fra juli 2023 til juni 2024 er ifølge DMI de 12 vådeste måneder i træk nogensinde.

Landmænd over hele landet har naturligvis været berørt at de store vandmasser, men de pløjefri landmænd er sluppet lidt nemmere gennem den ekstreme periode end kollegaer, der pløjer.

Det pointerer Annette Vibeke Vestergaard, der er faglig ekspert hos Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK).

- De pløjefri landmænd har såmænd også været udfordret, men farbarheden på de pløjefri marker har været langt bedre, fordi afdræningen og bæreevnen er bedre. Det har betydet, at de pløjefri landmænd i foråret kunne køre i de få perioder, der var tørvejr, og de er hurtigt blevet færdige igen, fortæller hun.

Afdræner bedre

Årsagen til, at den pløjefri jord bedre klarer meget vand, skal findes i dens evne til at afdræne. Pløjefri dyrkning fremmer antallet af de store regnorme, og de er i høj grad med til at sørge for, at jorden kan modstå vandmasserne.

- Ormegangene sikrer, at jorden kan optage og afdræne store mængder vand, og de sikrer samtidig en god beluftning af jorden, forklarer Annette Vibeke Vestergaard.

Ormegange lavet af de store regnorm, såsom Lumbricus Terrestris, kan i lerjord findes helt ned i to meters dybde. Når jorden brydes og vendes rundt af ploven, ødelægges regnormenes gange, så drænkanalerne brydes.

Afdræningsevnen i den pløjefri jord kan sammenlignes med en badesvamp. Den kan indeholde enorme mængder vand, og når den er vandmættet, løber vandet lige igennem.

Bedre stabilitet

Afdræningsevnen er en ting i forhold til evnen til at lede vandet væk, men jordens stabilitet er også afgørende for, at marken ikke påvirkes så kraftigt.

Det skyldes, at jordens struktur ødelægges, når ploven trækkes igennem den, påpeger Annette Vibeke Vestergaard og fortsætter:

- Aggregat-stabiliteten ødelægges, og det betyder, at jorden dårligere kan holde til tung trafik. Den mister simpelthen sin kraft og styrke, og der vil hurtigere opstå pakningsskader, og en pakket jord kan indeholde mindre vand.

Pløjelaget kan også optage og indeholde meget vand efter pløjning, men der er dårlig passage for vandet ned gennem pløjesålen.

- Pløjet jord har en lavere strukturstabilitet, så når der køres på en våd, pløjet jord, pakkes jorden så porevolumenet reduceres, hvormed jorden kan indeholde mindre vand og luft, siger Annette Vibeke Vestergaard.

Læs også