Told på kinesisk lysin betyder dyrere foder

- Fasthold fodersammensætningen på trods af stigende foderpris. Alternativet vil være dyrere. Sådan lyder det fra rådgiver efter indførelsen af told på lysin fra Kina, som producerer det meste af verdens lysin.

Ifølge svinerådgiver Peter Mark Nielsen fra Velas har EU meddelt, at der fra den 15. januar blev indført en toldsats på lysin importeret fra Kina.

Det vil i sagens natur gøre lysin dyrere, og det vil smitte af på foderprisen.

Rådgiverens bedste bud er, at prisen for foder vil stige noget i retning af omkring 2 kroner pr. 100 FE slagtesvinefoder og diegivningsfoder samt 2,50 kroner pr. 100 FE smågrisefoder.

Ifølge Peter Mark Nielsen har alle foderleverandører meldt ud, at det er en afgift, som de ifølge deres salgs- og leveringsbetingelser kommer til at justere allerede indgåede foderkontrakter med.

Men konsulenten opfordrer i Velas’ nyhedsbrev Trynekontakten til, at man ikke bruger det som anledning til at ændre på fodersammensætningen.

Protein versus lysin

- Selvfølgelig kan du øge proteintildelingen og dermed sænke behovet for syntetisk lysin, men med nuværende sojapriser er det ikke noget, der sænker foderprisen, påpeger han.

Samtidig råder han til, at man holder ekstra øje med, om der skulle være en foderleverandør, der kommer til at hæve proteinniveauet. Sker det, kan det nemlig give unødigt diarre hos grisene.

Peter Mark Nielsen advarer også om, at der er firmaer, der i længere tid har solgt diverse tilsætningsstoffer, som de hævder vil kunne sænke behovet for lysin, uden at det giver nedgang i produktiviteten.

- Pas godt på, at du ikke pludselig får den slags i, uden at der er en grundig dokumentation for, at det virker, lyder opfordringen fra Peter Mark Nielsen, der minder om, at der i bund og grund kun findes sælgerens ord for, at det virker.

Foder uændret

- Så selvom en øget pris på foderet fra en afgift er rigtig træls, så er det bedste bud at fodre uændret, råder han og minder om, at en nedgang i produktiviteten koster meget mere end besparelsen ved et billigere foder.

Ifølge Perter Mark Nielsen står Kina for en meget stor del af verdens produktion af lysin, og derfor vurderer han det som urealistisk, at man kan undgå tolden, idet ikke ret meget af det kinesiske lysin kan erstattes med lysin fra andre lande.

- Men selvfølgelig vil fabrikker i andre lande opleve en fordel prismæssigt, og dermed kan der komme nye leverandører i spil, der måske kan tage toppen af afgiften, tilføjer han.

Læs også