Nyt projekt sætter spot på det reelle omfang af klovlidelser

En kunstig intelligens (AI) skal lære at give et præcist billede af besætningens klovsundhed og hjælpe med at spotte symptomer, før de bliver til lidelser.

Klovlidelser, der forårsager halthed og smerte hos køerne, er en stor udfordring i mange besætninger – men omfanget af klovlidelser kan være præget af store mørketal. Det fremgår af seneste KvægNyt

Årligt indregistreres mere end 800.000 klovbeskæringer i DMS. Det er en manuel opgave og afhænger af den enkelte klovbeskærers subjektive vurdering.

Det betyder, at der kan være en tendens til, at der registreres færre lidelser, samtidig med at der er stor variation i hvilke ikke-behandlingskrævende lidelser, klovbeskæreren vælger at registrere.

Fire klovbeskærere bidrager med billeder

En projektgruppe mellem Seges Innovation, Københavns Universitet og KVK Hydraklov arbejder derfor nu på at udvikle en kunstig intelligens (AI), der kan aflæse billeder af køernes klove og spotte tegn på sygdom helt uden menneskelig indblanding.

- Vi ser groft sagt kun toppen af isbjerget, når det handler om klovsundheden i besætningerne, siger dyrlæge Peter Raundal fra Seges Innovation og fortsætter:

- Når vi kan få et mere præcist billede af tilstanden, vil det ikke længere bare handle om, hvor mange køer der behandles. Vi får mulighed for at spotte tendenser, før de udvikler sig til behandlingskrævende lidelser.

Fire klovbeskærere deltager i projektet, og på hver af deres bokse er der monteret fire kameraer, der optager billeder af koens klove, mens de beskæres.

Billederne skal aflæses af en kunstig intelligens, som kan registrere begyndende eller behandlingskrævende lidelser.

Direkte aflæsning i DMS

Lige nu er AI’en under oplæring ved, at en dyrlæge fra KU også vurderer billederne.

Der kræves flere tusinde billeder for, at den kunstige intelligens kan lære at identificere de små tegn på klovsygdomme.

- Det er en kompleks opgave, da klovlidelser kan have mange forskellige udtryk. Men når algoritmen er klar, vil landmanden få et langt mere præcist billede af klovsundheden i sin besætning, som direkte kan aflæses i DMS, forklarer Peter Raundal og tilføjer:

- Den viden kan hjælpe med at forebygge lidelser og forbedre dyrevelfærden i staldene.

Det fireårige projekt »Bedre Klovsundhed med Kunstig Intelligens« afsluttes i 2026 og er støttet af Mælkeafgiftsfonden og GUDP.

Læs også