Den efterhånden traditionsrige Plantekongres med Årsmøde i L&Fs Sektion for Planter og efterfølgende 73 faglige indlæg er i år utraditionel med ét gennemgående emne på førstedagen.
Herning Kongrescenter lægger i kommende uge igen rammer til årets store event for alle med interesse for planteavl i Danmark.
Plantekongres 2025 afvikles fra onsdag den 8. januar kl. 9.00 til torsdag den 9. januar kl. 16.25 og er igen i år et samarbejde mellem Seges Innovation, Aarhus Universitet og Københavns Universitet.
De 1.800 forventede deltagere er landmænd, konsulenter, undervisere, forskere og firmaansatte, der alle har særlig interesse i dansk planteavl.
Grøn Trepart på Årsmøde
Helt traditionelt bruges den første formiddag til Årsmøde i Landbrug & Fødevarers Sektion for Planter, hvor formand Torben Hansen og sektordirektør Peter Nygaard Nissen i fællesskab vil aflægge beretning og tage en debat herom.
De følges op af minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus Christensen, som vil redegøre for tanker om implementering af Grøn Trepart. Hans indlæg sættes til debat i en paneldiskussion mellem ham, Søren Søndergaard fra L&F samt Birgit S. Hansen, Kommunernes Landsforening.
Inden Årsmødet sluttes af med at overrække den nystiftede pris, Årets Plantespire 2025, giver Martin Brauer, direktør i L&F, en økonomisk vejrudsigt for planteavlerne i Danmark.
Efter frokost starter afviklingen af 73 koncentrerede indlæg, der forløber parallelt i syv forskellige lokaler i kongrescentret – kun afbrudt af en stor kongresmiddag onsdag aften med gode muligheder for at netværke.
Regenerativt fokus
Helt utraditionelt er alle indlæg på førstedagen samlet om ét emne: regenerativt landbrug.
Derfor vil afdelingschef på Seges Innovation, Jens Elbæk, sammen med fagkollegaer i første indlæg svare på en stribe spørgsmål, der i programoversigten lyder:
- Hvad menes der egentlig med begrebet regenerativt landbrug? Hvad kan det, og er der enighed om det? Skal det dokumenteres, hvis man dyrker regenerativt, og hvordan skelner man det fra andre dyrkningspraksisser? Hvad siger forskningen, og er der behov for ændringer i uddannelserne?
Kort sagt vil man kunne høre om baggrunden for, at regenerativt landbrug har fået så meget plads på årets plantekongres.
Torsdagen er mere traditionelt bygget op omkring de mange, korte indlæg, som holdes af 140 danske og enkelte udenlandske eksperter.
Emnerne er samlet under aktuelle overskrifter såsom Grøn Trepart, Kampen om kulstoffet, planteværn, Vand & Natur, præcisionsjordbrug, klima, grovfoder med mere.
Tilmelding til Plantekongressen
Det er gratis at deltage i Årsmødet onsdag kl. 9.30-12.00, men kræver tilmelding.
Det koster kr. 2.699 at deltage i hele kongressen begge dage med frokoster og kongresmiddag, men det er muligt at deltage i kun dele af kongressen til lavere pris.
Tilmelding er stadig muligt og foretages på plantekongres.dk.