Gammelt landbrug i nye, vietnamesiske klæder

En nystiftet forening omdanner landejendom ved til et vietnamesisk kulturhus for at give en stor tak til Danmark for at tage imod vietnamesiske flygtninge for snart 50 år siden.

I forbindelse med vietnamesiske flygtninges 50-års jubilæum i Danmark i 2025 har den nystiftede forening Vida opkøbt en landejendom ved Sabro nær Aarhus, som skal omlægges til en vietnamesisk oase med tilhørende multihus kaldet Vida Gården. Stedet skal drives af frivillige fra foreningen Vida, lyder det i en pressemeddelelse fra Landbrugsmæglerne.

- Tanken bag stedet er at give en stor tak til Danmark for at have taget imod de mange flygtninge, der dengang kom som resultat af krigen i Vietnam, fortæller foreningens stifter og formand, Rosa Nguyen og fortsætter:

- Vietnamesiske flygtninge flygtede fra krig og havde hverken hjem eller jord, da de kom hertil. Og ligesom vi blev taget imod med åbne arme, ønsker vi nu at købe noget land, hvor vi kan give noget igen til Danmark som en tak.

Fejrer danske traditioner

Vida Gården vil forene det bedste fra to verdener og både byde på vietnamesiske traditioner, som de gerne vil dele med danskerne, såsom det asiatisk nytår, efterårsfestival, madfestival, markedsdag og yogalektioner, samt danske traditioner, såsom fastelavn og julestue og -marked.

Vida er en sammentrækning af Vietnam og Danmark, og stedet skal samle folk på tværs af generationer, religioner og kulturer.

- Vi ønsker, at danskerne også kan få glæde af vores traditioner, ligesom vi også fejrer de danske traditioner sammen, og på den måde skabe fællesskab på tværs af både nationalitet, men også af generationer, siger Rosa Nguyen.

Fra landbrugspligt til foreningsliv

Rosa Nguyen havde været rundt og se lidt forskellige ejendomme, inden hun stødte på landejendommen ved Sabro med tilhørende 2,57 hektar.

- Vi tog derud dagen efter, vi så salgsopstillingen, og faldt meget hurtigt for stedet. Vi fortalte om vores visioner for Vida Gården, og Landbrugsmæglerne greb den med det samme og kom med indspark til udviklingsmuligheder, fortæller Rosa Nguyen, der nævner, at næste skridt var at muliggøre købet.

- Der var den udfordring, at ejendommen var pålagt landbrugspligt. Landbrugsmæglerne hjalp med at søge Landbrugsstyrelsen om ophævelse på arealet, men selvom vi bad om hastebehandling, var det en meget lang proces med lang ventetid. Så vi blev enige om at tilpasse grunden, så den endte på to hektar, fortæller hun og tilføjer:

- Det var ikke helt nemt, når vi hverken ved noget om opkøb af landbrug eller er vant til at være en forening og ikke kender de regler, der gælder her. Så vi har været fuldt ud tilfredse med dialogen med Landbrugsmæglerne, og deres store indsigt har hjulpet os rigtig godt på vej.

Gode råd

Ejendomsmægleren og indehaver, Christian Schulin-Zeuthen fra Landbrugsmæglerne er glad for salgets udfald, og giver et par gode råd med på vejen, hvis andre købere skulle stå i lignende situation.

- Det behøver ikke at være så svært at anskaffe sig en landejendom, selvom du ikke ønsker at drive det som landbrug. Jeg vil dog altid anbefale køber at alliere sig med kyndig sagbistand i forbindelse med erhvervelse, lyder det fra Christian Schulin-Zeuthen, som fortsætter:

Et udpluk af ting køber skal være opmærksom på ved køb er:

  • Hvor meget jord hører til ejendommen, og hvilke regler ved erhvervelse knytter sig ejendommen?
  • Lånegrænser i relation til m2 bygninger og tilhørende jordareal
  • Ejendomsvurderingen for den pågældende ejendom
  • Hvad ønsker man med ejendommen og er det muligt på denne placering i de rammer?

Næste skridt

Nu råder ejendommen over en bolig på 113 kvadratmeter, men visionerne er, at huset i løbet af 2024-2025 skal renoveres til et kultur- og foreningshus på 200 kvadratmeter med loftet.

Udearealerne skal etableres med vietnamesisk inspireret landskab, en urtehave med asiatisk beplantning og legeplads.

- Vi har netop afholdt åbent hus, hvor jeg fortalte om formålet og visionerne for projektet. Der var stor opbakning, og mange henvendte sig med enten ting, de ville donere, eller hjælp, de ville tilbyde, fortæller Rosa Nguyen, der blev mødt med mange lykønskninger på dagen.

- Men det skal jo egentlig ikke være et tillykke til mig, men til os alle sammen. Det er ikke bare min drøm det her. Det kan godt ske, at jeg er drivkraften bag, men det er vores allesammens drøm og fællesprojekt.

Læs også