Task Force Vildt kritiserer manglende brug af DNA-prøvetagning ved ulveangreb i Danmark, hvilket forhindrer korrekt identificering af problemulve. Gruppen opfordrer til en mere konsekvent praksis for at beskytte husdyr og lodsejere.
Task Force Vildt bifalder den eksisterende mulighed for dispensation til regulering af ulve, som er indført for blandt andet forhindre alvorlig skade på husdyr og ejendom, skriver Sagro i en pressemeddelelse.
Ifølge Miljøstyrelsens egne retningslinjer kan dispensation til regulering gives, hvis der ikke findes andre løsninger, og det ikke truer ulvens naturlige udbredelse.
Til trods for denne mulighed er der i dag endnu ikke reguleret én eneste ulv i Danmark. Dette skyldes i høj grad, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for at kunne kategorisere en ulv som en »problemulv«.
For at kunne foretage en præcis vurdering af, om en specifik ulv gentagne gange står bag angreb i et område, er det ifølge Task Force Vildt nødvendigt at indsamle og analysere DNA-prøver ved formodede ulveangreb. Det er desværre ikke standard praksis, og mange lodsejere oplever, at lokale vildtkonsulenter fra Naturstyrelsen undlader at tage DNA-prøver, selv når det specifikt anmodes.
Endelig giver EU os mere frihed til at beskytte os mod ulven
Frustrerede landmænd
Task Force Vildt ser dette som en alvorlig begrænsning for den ansvarlige forvaltning af ulvebestanden i Danmark.
Ifølge Task Force Vildt møder de ofte frustrerede landmænd, der gang på gang har set deres husdyr blive udsat for voldsomme ulveangreb, kun for at opleve, at det eneste tilgængelige værktøj til at identificere de problematiske dyr – DNA-prøvetagning – ikke bliver anvendt.
- Det er helt uacceptabelt, at landmænd skal stå magtesløse og se deres husdyr blive angrebet uden at få den nødvendige hjælp til at dokumentere angrebene, siger Leif Nørgård, formand for Task Force Vildt.
Leif Nørgård opfordrer Naturstyrelsen til at tage DNA-prøver ved alle formodede ulveangreb og bruge de værktøjer, der allerede er til rådighed, for at sikre en præcis og videnskabeligt funderet forvaltning af ulvebestanden.
Task Force Vildt (TFV) er en politisk arbejdsgruppe af repræsentanter fra flere landboforeninger, der arbejder med udfordringer relateret til vildt, både jagtbare og ikke-jagtbare arter. TFV repræsenterer landmænd og lodsejere og samarbejder med myndigheder som Naturstyrelsen og Danmarks Jægerforbund for at sikre en bæredygtig forvaltning af vildtbestande i Danmark.