Slagter fik bøde på 40.000 for at skrive »æg« med småt: Nu tager sagen en overraskende drejning

En sag fra Ikast, hvor Fødevarestyrelsen har idømt en slagter en bøde på 40.000 kroner for bagateller, er pludselig blevet udsat på ubestemt tid.

For to år siden fik Lene Hammer Larsen, indehaver af Østerport Slagter i Ikast, uanmeldt besøg af Fødevarestyrelsen. Og de fandt en fejl i en af hendes varer.

Fejlen bestod i, at den erfarne slagtermester havde glemt at fremhæve »æg« med fed eller store bogstaver på varedeklarationen på en pakke hjemmelavede frikadeller.

Æg er et allergen, og derfor kan det være farligt, hvis en æggeallergiker overser æg på ingredienslisten. Allergener skal derfor fremhæves på varedeklarationen.

Derfor endte Fødevarestyrelsens besøg hos Østerport Slagter med en sur smiley og en bøde på hele 40.000 kroner.

- Jeg kender godt reglerne, og jeg ved, at allergener altid skal fremhæves med fed skrift eller store bogstaver. Men jeg begik en menneskelig fejl den morgen, og det erkender jeg blankt, siger indehaveren af Østerport Slagter og fortsætter:

- Fejlen var dog ikke større, end at den var rettet, inden fødevarekontrollen var ude af døren igen. Derfor blev jeg også noget chokeret, da jeg blev præsenteret for en bøde på 40.000 kroner, siger Lene Hammer Larsen, der aldrig tidligere har haft problemer med fødevarekontrollen.

Blot fordi hun gør modstand og beder om dokumentation fra Fødevarestyrelsen, så stopper sagen

Leif Wilson Laustsen, direktør, FødevareDanmark

- Helt ude af proportioner

Hos FødevareDanmark, der er brancheorganisation for landets slagtermestre og repræsenterer Lene Hammer Larsen i sagen mod Fødevarestyrelsen, mener direktør Leif Wilson Laustsen, at bødestørrelsen er helt ude af proportioner.

- Der er ingen tvivl om, at der er lavet en fejl. Men det er en fejl, der kunnet have givet en advarsel eller i værste fald en bøde på mellem 1.000 og 5.000 kroner. En bøde på 40.000 kroner er helt ude af proportioner i forhold til den forseelse, der er blevet begået, siger han.

FødevareDanmark rådgav derfor Lene Hammer Larsen til at tage sagen mod Fødevarestyrelsen i retten.

Unødvendig lang sagsbehandling

Men nu er der sået tvivl om, hvorvidt sagen nogensinde kommer for retten.

Få dage før det første retsmøde valgte anklagemyndigheden nemlig at aflyse. Aflysningen kom efter, at FødevareDanmarks advokat havde bedt Fødevarestyrelsen om at redegøre for bødestørrelsen, hvilket fik Fødevarestyrelsen til at bede om en udsættelse. Retten valgte herefter at aflyse retsmødet.

Det kan tyde på, at sagen stopper her, lyder vurderingen fra FødevareDanmark i en pressemeddelelse.

- Det er helt absurd. I mere end to år har en ellers lovlydig og dygtig slagter haft en forrykt stor bøde hængende over hovedet, og blot fordi hun gør modstand og beder om dokumentation fra Fødevarestyrelsen, så stopper sagen, siger Leif Wilson Laustsen og fortsætter:

- Det krænker min retsfølelse, at en erhvervsdrivende, der opfører sig ordentligt og normalt har fuldstændig styr på penalhuset, bliver præsenteret for en bødestørrelse, som virker mere eller mindre vilkårlig. Fødevarestyrelsen har ikke kunnet redegøre for bødens størrelse, og kun fordi vi tager sagen hele vejen, ender det måske med, at slagteren helt går fri, siger han.

Samtidig kritiserer Leif Wilson Laustsen den lange tid, der er gået med sagsbehandlingen.

- Det er ikke et ligegyldigt beløb, at Fødevarestyrelsen har præsenteret en lille butiksdrivende for. Og at der skal gå to år før, at sagen glider ud i sandet, gør det samlede forløb mere absurd, siger han.

Læs også