Økologiformand: - De sidste par år har været hårde for mange af os

Efter en hård økonomisk nedtur hæfter formanden for Landbrug & Fødevarers Økologisektion sig ved, at forbrugerne nu tilsyneladende er ved at vende tilbage til økologiske produkter.

Der har været lige lovlig meget modvind på cykelstien for økologerne de sidste par år.

Det konstaterede formanden for Landbrug & Fødevarers Økologisektion i sin beretning ved sektionens årsmøde torsdag formiddag.

Til gengæld er de tilbageværende økologiske bedrifter i gennemsnit blevet 24 hektar større (283 hektar), og økolandmandens gennemsnitsalder er faldet med godt et år, bemærkede Hans Erik Jørgensen.

- Det må – alt andet lige – tolkes som, at det primært er ældre kollegaer, der har valgt at stoppe i en svær tid, sagde han.

Fra 2022 til 2023 faldt antallet af økologiske heltidsbedrifter med 91 til 636 bedrifter, svarende til hver 8. økolog. Det var især økologiske svine- og fjerkræbedrifter, der lukkede – men også 35 mælkebedrifter.

Kan levere på hele paletten

Årsagen til den dårlige økonomi i sektoren var en giftig cocktail af høje energipriser, foderpriser, inflation, faldende efterspørgsel og lave afregningspriser, lød det fra økologiformanden.

Han erkendte i beretningen, at »de sidste par år har været hårde for mange af os«.

- Heldigvis ser det ud til, at forbrugerne er godt på vej tilbage til økologien. Det viser den seneste forbrugerundersøgelse fra Landbrug & Fødevarer, lød det fra Hans Erik Jørgensen.

Han er overbevist om, at økologien »kommer stærkt tilbage«, fordi den passer godt ind i den grønne omstilling, der ventes at forandre landbrugserhvervet i fremtiden.

De økologiske virksomheder skal imidlertid blive tydeligere i deres kommunikation om, at økologien kan »levere på hele paletten« – det vil sige, at den kan give bedre klima, mere biodiversitet, en levende og frugtbar jord, kulstofopbygning, mindre kvælstofforbrug, rent drikkevand og dyrevelfærd, pointerede økologiformanden foran de 260 deltagere.

Genvalg til formanden

Årsmødet fandt sted hos Axel Månsson A/S i Brande. Her blev Hans Erik Jørgensen og næstformanden Esben Møller Xu genvalgt. Anders Steensgaard, Ditte Malling Helsted, Johanne Schimming og Ole Olsen blev også valgt ind, og derudover består bestyrelsen af Kasper Mejnertsen, Lene Fløe Møller, Per Bundgaard Hansen og Thomas Vang (udpeget af DLBR Økologi). Suppleant er Jens Peter Pors Eriksen.

Læs også