Nye tal viser, at der er få pesticidrester i frugt og grønt i Europa.
Risikoen for at indtage pesticidrester fra fødevarer i EU, der udgør en sundhedsmæssig risiko, er lav. Det vurderer den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, i deres årlige rapport om pesticidrester i fødevarer, som dækker året 2023.
EFSA har analyseret resultaterne fra 13.246 tilfældigt udvalgte prøver, som EU-landene samt Norge og Island har udtaget af 12 af de mest spiste fødevarer i EU.
Det er sket som led i det EU-koordinerede kontrolprogram, EU MACP. EU MACP undersøger de samme typer fødevarer hvert tredje år for at kunne følge udviklingen. I 2023 omfattede det gulerødder, blomkål, kiwi (grøn, rød og gul), løg, appelsiner, pærer, kartofler, tørrede bønner, brune ris, rug, okselever og kyllingefedt.
Ny omfattende rapport peger på punktkilder til forureninger
Svarer til tallene i 2020
99 procent af prøverne levede op til EU’s regler. Det svarer til resultaterne fra 2020, hvor det også var 99,1 procent for de samme produkter.
I 2023 indeholdt 70 procent af prøverne ingen målbare mængder pesticidrester. 28 procent indeholdt rester, men inden for de lovlige grænser. 2 procent lå over grænseværdien, og efter at man tog højde for måleusikkerhed, var 1 procent af prøverne i strid med reglerne.
Udover det EU koordinerede program indeholder rapporten også resultater fra de nationale kontrolprogrammer (MANCP). Her er i alt 132.793 prøver analyseret, hvor 98 procent var i overensstemmelse med lovgivningen. 58 procent af prøverne indeholdt kvantificerbare rester, mens 38,3 procent indeholdt rester mindre end grænseværdierne, og 3,7 procent af prøverne overskred grænseværdierne. Efter at have taget højde for måleusikkerhed er det 2 procent, som overskrider grænseværdierne.
Ingen klar sammenhæng mellem pesticider og harers sundhed