Landbrugsfaglig studietur: Japansk landbrug forandrer sig i disse år

Så tag med på studietur 20.-31. oktober i år og se, hvordan tilpasningen til nye tider sker og oplev en unik kultur, der både er meget moderne og samtidig traditionel.

Rejsebureauet rejs-og-oplev arrangerer 20.-31. oktober en studietur til Japan i samarbejde med Effektivt Landbrug.

De tidligere ture til Japan har været succeser, og på årets tur er der især fokus på de områder, hvor japansk landbrug er midt i en forandrende proces.

Vi besøger blandt andet en risdyrker på den nordlige ø, Hokkaido, som dyrker Yumepirika, én af de senere års mest populære rissorter i japanske køkkener.

Indtil for nylig kunne man kun dyrke ris til industribrug så langt mod nord, men klimaforandringerne – og dygtigt udviklingsarbejde – har gjort den nye sort mulig.

Ændrer japansk landbrugsstøtte

Vi skal ikke mindst høre om, hvordan den japanske regering har reguleret på den massive landbrugsstøtte i landet.

Fremover skal den ikke længere kun gå til at understøtte små ris-dyrkere og beskytte dem mod udenlandsk konkurrence. Den skal nu også gå til at stimulere sammenslutninger i større enheder og produktion af nye afgrøder.

Vi besøger supermarkeder og traditionelle fødevaremarkeder og ser, hvad der købes ind til vore dages japanske husholdninger – og vi fokuserer på mulig efterspørgsel efter dansk ost og dansk svinekød.

Danmark eksporterer nemlig store mængder ost til Japan, men eksporten af svinekød har været vigende i de senere år.

Te er meget mere end teblade

Vi spadserer i smukke temarker hos en økologisk tedyrker og ser nøje på, hvordan det indvirker på teens bitterhed, hvor længe buskene har været tildækket for solens stråler.

Vi hører også om moderne salgskanaler på internettet, som nogle steder erstatter de ellers så magtfulde, lokale landbrugskooperativers monopoler.

Verdens mest støttede landbrug

Endelig skal vi smage det berømte, fedtmarmorerede Wagyu-oksekød, der går under navnet Kobe-kød i Danmark.

Undervejs ser vi selvfølgelig en række historiske og kulturhistoriske mindesmærker og lærer om den ganske særlige kultur, der gennem århundreder har udviklet sig på de japanske øer.

Japan er verdens fjerdestørste økonomi og et væsentligt eksportmarked for dansk erhvervsliv.

Selv om det japanske landbrug er ét af de mest beskyttede og subsidierede i hele verden, er Japan det OECD-land, der importerer den største andel af sine fødevarer.

Kommer tæt på det japanske liv

Vi stiller undervejs på rejsen spørgsmålene: Hvordan lever de 124 millioner japanske forbrugere til daglig? Hvad er det for et samfund, og hvad er det for en natur, der omgiver dem? Hvordan spiller historien og kulturhistorien en stor rolle i vore dages Japan? Og hvilke aktuelle udfordringer står det japanske samfund overfor?

Målet med studieturen, hvor vi besøger hovedstaden Tokyo, den nordlige ø Hokkaido og den gamle kejserby Kyoto, er at få et nærmere indblik i landbrugets vilkår og udvikling i Japan, hvor landbrug af historiske og kulturelle årsager drives på helt andre måder, end vi er vant til i Danmark.

Fakta om rejsen til Japan

Studieturen foregår fra 20. til 31. oktober 2024 med udrejse fra København.

Rejseleder er denne gang den erfarne journalist og forfatter Asger Røjle Christensen, som gennem de seneste 10 år har været rejseleder på over 50 rejser og studieture i Japan. Han oversætter til dansk undervejs, så alle kan få fuldt udbytte af turen.

Han udgav i 2023 bogen »Hokkaido« om tre unge danske landmænd, der for 100 år siden rejste til Hokkaido for at etablere mønsterlandbrug efter dansk forbillede. Studieturen besøger det sted, hvor et af de danske landbrug lå, der bliver fortalt om de tre unge landmænds skæbner. Alle tilmeldte får bogen tilsendt på forhånd.

Læs mere om studieturen med næsten alt inkluderet på hjemmesiden www.rejsogoplev.dk – hvor tilmelding kan ske frem til 3. september.

Læs også