Fødevareminister etablerer ny madspildsklub med velkendt ambassadør

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) opretter Fødevareministeriets nye »Klub 12.3« med madspildspioneren Selina Juul som ambassadør.

I forbindelse med den netop overståede årlige nationale og internationale Madspildsdag kan det konstateres, at kampen mod madspild langt fra er vundet.

De nyeste tal fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri viser, at hele Danmarks madspild udgør 873.014 ton årligt. Dog gør flere store virksomheder allerede en øget indsats i kampen mod madspild.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) har i den forbindelse netop etableret Fødevareministeriets nye »Klub 12.3« og har udnævnt stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul til ambassadør for madspildsklubben.

Om Klub 12.3

Klubben samler topledere fra 10 centrale fødevarevirksomheder, som forpligter sig til at engagere 20 samarbejdspartnere i kampen mod madspild.

Med Selina Juul som ambassadør afholder klubben et årligt arrangement, hvor medlemmerne deler erfaringer og løsninger for at drive udviklingen mod en mere bæredygtig fødevaresektor.

Klubbens medlemmer består af:

  • Tomas Pietrangeli, direktør i Dagrofa
  • Heidi Boye, direktør i Aarstiderne
  • Anders Aagaard, direktør i Madklubben
  • Jesper Uggerhøj, direktør i Løgismose
  • Mette Lykke, direktør i Too Good to Go
  • Henrick Berendtsen, direktør ISS
  • Steen D. Pedersen, direktør i Dansk Cater
  • Søren Faerber, direktør i Scandic Hotels
  • Thor Skov Jørgensen, direktør i Coop Danmark
  • Anders Hagh, direktør i Salling Group

Fælles front

Klub 12.3 er et initiativ, der har til formål at reducere madspild i den danske fødevarebranche og dermed støtte FN’s Verdensmål 12.3 om at halvere madspild inden 2030 – deraf navnet.

Klub 12.3 samler topledere fra 10 centrale danske fødevarevirksomheder - bl.a. Dagrofa, Salling Group, Coop Danmark, ISS og Scandic Hotels - som forpligter sig til at engagere hver 20 samarbejdspartnere i kampen mod madspild gennem initiativet »10x20x30«. Når alle medlemmer af Klub 12.3 har gjort dette, vil 200 danske virksomheder således have trukket i madspilds-arbejdstøjet på én og samme tid.

Med Ministeren og Selina Juul for bordenden og i forbindelse med den nationale og internationale Madspildsdag, afholdt Klub 12.3 sit første møde i FN-Byen.

- Jeg takker Fødevareminister Jacob Jensen for tilliden. Det er mit håb at Fødevareministerens Klub 12.3 bliver en handlingsklub og et »next level« initiativ i kampen mod madspild, for hvad der kan måles, kan også mindskes. De lidt over 128.000 følgere, som dagligt følger mit arbejde i kampen mod madspild ved, at jeg er et meget resultatorienteret væsen - og jeg har høje forventninger til Klub 12.3 og dens medlemmer. Sammen kan vi alle bestige det enorme madspildsbjerg, siger Selina Juul i en pressemeddelelse.

Den nyeste undersøgelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Madkulturen viser, at ni ud af ti danskere siger, at det er vigtigt for dem at nedbringe deres madspild - det er en stigning i forhold til i 2022, hvor otte ud af ti svarede det samme.

Stop Spild Af Mad bevægelsen har eksisteret siden juli 2008. Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul har udgivet over 250 nationale og internationale kronikker om madspild.

Læs også